Przystawki
      
        
Buraczki w kawałkach w occie 
Dynia marynowana 
Grzyby marynowane 
Hummus 
Kanapki z ciasta francuskiego 
Ogórki curry 
Pikle z ogórków 
Pumpernikiel z tatarem z łososia 
Paluchy czosnkowe 
Pasztet z mięsa z rosołu 
Smalec 
Śledzie smażone w occie 
Śledzie w musztardzie 
Śledzie w cytrynie
        
        
	
        
      
      Zakwas 
Wyciągnąć z lodówki, Ogrzać przez 2 godziny. Dokarmić, dodająć 50 g mąki żytniej 720 i 50 ml wody. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. 
        
         Zaczyn 
100 g zakwasu połączyć z 300 g mąki żytniej 720 i 375 ml wody. Odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. 
        
        Ciasto 
Do zaczynu dodać 225 mąki żytniej 2000, 140 ml wody i 100 g ziaren. Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce 
        
        Pieczenie 
        Piec kolejno przez: 
        10 minut w 240 stopniach 
        10 minut w 200 stopniach 
        40 minut w 180 stopniach.
 
      
        
	  
	  
        
	        
	
	      
Zakwas 
Wyciągnąć z lodówki, Ogrzać przez 2 godziny. Dokarmić, dodająć 50 g mąki żytniej 720 i 50 ml wody. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. 
        
         Zaczyn 
100 g zakwasu połączyć z 300 g mąki żytniej 720 i 375 ml wody. Odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. 
        
        Ciasto 
Do zaczynu dodać 225 mąki żytniej 2000, 140 ml wody i 100 g ziaren. Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce 
        
        Pieczenie 
        Piec kolejno przez: 
        10 minut w 240 stopniach 
        10 minut w 200 stopniach 
        40 minut w 180 stopniach.