Przystawki

Buraczki w kawałkach w occie
Dynia marynowana
Grzyby marynowane
Hummus
Kanapki z ciasta francuskiego
Ogórki curry
Pikle z ogórków
Pumpernikiel z tatarem z łososia
Paluchy czosnkowe
Pasztet z mięsa z rosołu
Smalec
Śledzie smażone w occie
Śledzie w musztardzie
Śledzie w cytrynie




Chleb

Zakwas
Wyciągnąć z lodówki, Ogrzać przez 2 godziny. Dokarmić, dodająć 50 g mąki żytniej 720 i 50 ml wody. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

Zaczyn
100 g zakwasu połączyć z 300 g mąki żytniej 720 i 375 ml wody. Odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto
Do zaczynu dodać 225 mąki żytniej 2000, 140 ml wody i 100 g ziaren. Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce

Pieczenie
Piec kolejno przez:
10 minut w 240 stopniach
10 minut w 200 stopniach
40 minut w 180 stopniach.


do góry




Pasztet

Zakwas
Wyciągnąć z lodówki, Ogrzać przez 2 godziny. Dokarmić, dodająć 50 g mąki żytniej 720 i 50 ml wody. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

Zaczyn
100 g zakwasu połączyć z 300 g mąki żytniej 720 i 375 ml wody. Odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto
Do zaczynu dodać 225 mąki żytniej 2000, 140 ml wody i 100 g ziaren. Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce

Pieczenie
Piec kolejno przez:
10 minut w 240 stopniach
10 minut w 200 stopniach
40 minut w 180 stopniach.


do góry