Dania wytrawne - przystawki:

Dynia marynowana
Grzyby marynowane
Pikle z ogórków
Buraczki w kawałkach w occie
Sałatka octowa z kapusty
Cukinie w kurkumie i occie
Smalec
Kanapki z ciasta francuskiego
Pumpernikiel z tatarem z łososia
Śledzie w musztardzie
Śledzie w cytrynie
Sałatka szwedzka
Ogórki curry
Śledzie smażone w occie
Paluchy czosnkowe
Pasztet z mięsa z rosołu
Hummus


Dania wytrawne - obiadowe:

Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku
Tagliatelle z czosnkiem, boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami
Wieprzowina po hindusku z pieczarkami
Żeberka na ostro
Zupa cebulowa
Bifteki greckie
Krem z kapusty
Kotleciki drobiowe z musztardą
Golonka w piwie
Chrupiąca golonka
Polędwica a la Henryk
Żeberka
Krupnik
Ciasto na pizzę
Żeberka na ostro z czosnkiem
Pierogi
Młoda kapusta z koperkiem
Zupa z czerwonej soczewicy
Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem
Potrawka z kurczaka i cukinii
Krem z pomidorów
Żeberka na słodko
Zapiekane udka kurczaka z warzywami
Babka ziemniaczana z kaszanką
Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami
Kapusta z mięsem i boczkiem
Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem
Piersi z kurczaka zapiekane na porach
Pieczone udka marynowane w jogurcie
Gulasz z indyka i papryki
Zupa meksykańska
Hamburgery
Paella
Zupa gulaszowa
Pierogi po chińsku
Kurczak teriyaki
Piersi nadziewane warzywami


Na słodko:

Kruche ciastka
Rafaello
Gofry
Biszkopt
Ciasto 3Bit
Ciasto śmieciuch
Ciasto z owocem
Rogaliki
Drożdżówka
Blok
Sernik na zimno
Polewa czekoladowa
Babka Murzynek
Mazurek wielkanocny
Pierniki świąteczne
Czarnuch
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowe paluchy z serem
Drożdżowe muffiny z serem
Babka dwukolorowa
Sernik nutella maliny
Tort Dacquoise
Ciastka owsiane z kajmakiem


Sosy:

Sos curry
Sos szczypiorkowy
Krem ziołowy
Sos francuski do sałatek
Marynata do karkówki


Sałatki:

Sałatka żółta (curry)
Sałatka grecka


Inne:

Nalewka z pigwy

Dania wytrawne - przystawki:

Dynia marynowana



skladniki:
1 kg dyni
1 litr wody
0,2 kg cukru
180 ml octu 10%
10 goĽdzików na średni słoik

Dynię obrać, pokroić w kostkę, krótko obgotować w syropie przygotowanym z wody i połowy cukru. Dynię przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć kilka goĽdzików, kawałek cynamonu i ewentualnie mały kawałek skórki cytrynowej. Do syropu wsypać pozostały cukier i ocet, zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.

Drukuj ten przepis

Grzyby marynowane



skladniki:
grzyby
woda
ocet
cukier
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy


Proporcje: 1 litr wody - 0,33 litra octu 10% - 3 lyżki cukru - 2 łyżki soli

Drukuj ten przepis

Pikle z ogórków



2 szklanki octu
8 szklanek wody
8 łyżek cukru
4 dkg soli
6 łyżek gorczycy
3 ziarenka ziela angielskiego, pół ząbka czosnku i 5 ziarenek pieprzu do słoika

Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kawałki, nasolić, zostawić na noc.
Zrobić zalewę, upchać ogórki do słoikow, wsypać co trzeba i zalać.

Drukuj ten przepis

Buraczki w kawałkach w occie



200 ml octu
900 ml wody
10 łyżek cukru
2 łyżki soli

Zalewę zagotować i zalać nią buraczki, wcześniej ugotowane i przygotowane (obrane i ewentualnie pokrojone).

Drukuj ten przepis

Sałatka octowa z kapusty



do słoika 0,5-0,7 l:
2 ziarnka ziela angielskiego
2 szczypty gorczycy
liśc laurowy
3 ziarenka pieprzu
na wierzch kilka kropel oleju

zalewa:
5l wody
1l octu
6 łyżek soli
20 łyżek cukru

warzywa:
4,5kg kapusta
1,2kg papryki
2kg ogórków (obrany ze skórki i pokrojony w plastry)
1,5kg marchwi (cienkie plastry)


Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kawałki, nasolić, zostawić na noc.
Zrobić zalewę, upchać ogórki do słoikow, wsypać co trzeba i zalać.

Drukuj ten przepis

Cukinia w kurkumie i occie



3 kg cukini ze skórką
2 papryki czerwone
4 cebule
niecały pęczek natki selera
2 łyżeczki gorczycy

zalewa:
1 saszetka kurkumy
400 ml octu
2 łyżki soli
450 ml cukru

warzywa pokroic w kostke; zalewę zagrzać, żeby rozpuścil się cukier i sól; ostudzić zalewę; dorzucić warzywa i wymieszać; wlożyć do słoików; dolać do pełna zalewy; pasteryzować ok. 5 minut


Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kawałki, nasolić, zostawić na noc.
Zrobić zalewę, upchać ogórki do słoikow, wsypać co trzeba i zalać.

Drukuj ten przepis

Smalec



60 dkg słoniny
50 dkg parzonego boczku
1 średnia cebula
1 średnie jabłko
duża szczypta soli
majeranek


Drukuj ten przepis

Kanapki z ciasta francuskiego



2 płaty ciasta francuskiego (20 x 40 cm)
1 kabanos
ser żółty w kostce
ostry sos

Przygotować ostry sos (np. przecier pomirdorowy, tabasco, pieprz, sól, cukier, chili). Zetrzeć lub pokroić na bardzo drobne kawąłki kabanosa. Zetrzeć ser.
Posmarować jedną warstwe ciasta sosem. Posypać kabanosem i serek. Przyłożyć całośc drugą warstwą i mocno z wyczuciem przydusić. Można posmarować wierzchnią warstwę jajkiem Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (dobrze jest piec na posmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia).

Drukuj ten przepis

Pumpernikiel z tatarem z łososia



2 opakowania pumpernikla (po 4 kawalki)
1 opakowania łososia 250 g (może być sałatkowy)
3 średnie ogórki kiszone
1 mała cebula
1 cytryna
majonez

Pokroić łososia, ogórka kiszonego na drobno. Przełożyć do pudełka, dodać sok z cytryny i zmieszać. Odstawić na 1-2 godziny (może być do następnego dnia). Według uznania można dodać coś zielonego (drobno pokrojony kopere, świeżą bazylię)
Na krótko ostatecznym zrobieniem kanapek pokroić bardzo drobno cebulę i zmieszać z resztą tataru.
Pokroić pumpernikiel na kwadraciki wygodne do zjedzenia "na raz". Posmarować majonezem (może to być niechlujna kapka majonezu z czubka noża). Nałożyć tatar w ilości według uznania.

Drukuj ten przepis

Śledzie w musztardzie



|ledĽ
Musztarda (może być zwykła lub francuska)
|mietana
Majonez
Pieprz
Cytryna
Miód
Cebula

|ledzie dobrze wymoczyć w wodzie i mleku. Najlepiej całą dobę, 2-3 razy zmieniając wodę.
Drukuj ten przepis

Śledzie w cytrynie



|ledĽ
Cytryna
Pieprz
Olej
Ostra papryka
Cebula


Drukuj ten przepis

Sałatka szwedzka


5 kg umytych i pokrojonych w cienkie plastry w łupinkach ogórków gruntowych
1 kg cebuli pokrojonej w cienkie plastry
4 opakowania pieprzu czarnego ziarnistego
5 łyżki soli
0,6 kg cukru
600 ml octu 10% (2 szkl)
600 ml oleju (2 szkl)


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą i pasteryzować nie dłużej niż 7-10 minut.

Jeśli ktoś chce, może zmniejszyć ilość octu. Ja dodaję go tyle, ponieważ olej, który również dodaje do sałatki neutralizuje kwas octu i dzięki temu sałatka nie jest zbyt kwaśna. Ocet jest wyczuwalny, ale nie na tyle, by miało to negatywny wpływ na smak sałatki. Najlepszym dowodem jest moja dwuletnia córka, która zajada się sałatką.


Drukuj ten przepis

Ogórki curry


7kg ogórków
3,5l wody
1l octu
5 łyżek cukru
5 łyżek soli
10 łyżek curry (3 opakowania 20g)

do słoika:
trochę gorczycy (3 paczki)
liść laurowymi (1 paczka)
2 ziarnka ziela angielskiego (1 paczka)
plaster cebuli (4 średnie cebule)

Do słoikow wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i na dnie ułożyć plaster cebuli. Ogórki obrać i pociąć na paski. Powkładać pionowo do słoika.

Zagotować zalewę. Ostudzić. Zalać ogórki.

Porcja na 16 słoików ok. 315ml i 8 słoików 500-600ml

Słoiki pasteryzować około 10 minut. Drukuj ten przepis

Śledzie smażone w zalewie octowej


Składniki:

1 kg świeżych, wypatroszonych i bez głów śledzi.
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Zalewa:

1 l wody
300 ml octu 10%
120 g cukru
2-3 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
6 listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1-2 szt. marchewki
1-2 szt. cebuli

Śledzie posypać solą i popieprzyć. Otoczyć w mące. Obsmażyć.
Zagotować zalewę ze wszystkich składników. Zalać nią śledzie.

Drukuj ten przepis

Paluchy czosnkowe


Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki
50g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko L
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Do posmarowania ciasta: 1 jajko L
2 łyżeczki ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo 150g żółtego sera

W misce robimy zaczyn: mieszamy ze sobą drożdże, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić. Wtedy dodajemy pozostałe mleko, mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta, pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy mieszankę do smarowania ciasta: mieszamy ze sobą jajko, olej, zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odrywamy po niedużych kawałkach ciasta, wałkujemy na kształt prostokąta. Tniemy na paski o grubości około 3 cm. Każdy z pasków smarujemy przygotowaną mieszanką, składamy wzdłuż na pół i zwijamy w spiralkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów ponownie smarujemy mieszanką i posypujemy żółtym serem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Drukuj ten przepis

Pasztet z mięsa z rosołu


Składniki:

1 kg mięsa z rosołu
500 g wątróbki drobiowej
3 jajka
500 g warzyw z rosołu
2 liście laurowe
300 g cebuli
gałka muszkatołowa
papryka wędzona
czosnek w proszku
pieprz
sól

Wątróbkę podsmażyć z cebulą.
Zmielić razem z mięsem. Dodać jajka, przyprawy, wyrobić na jednolitą masę. Włożyć do keksówki.

Piec godzinę w temperaturze 200C.

Drukuj ten przepis

Hummus


Składniki:

200 g ciecierzycy
4 łyżki tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 szklanka zimnej wody

Ciecierzycę namoczyć kilka godzin lub noc. Ugotować w nowej wodzie - około godzinę. Wymieszać składniki zblenderować


Drukuj ten przepis


Dania wytrawne - obiadowe:

Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku

(porcja na dwie osoby)

350g piersi z kurczaka
5 dużych szczypt majeranku tartego suszonego
5-7 ząbków czosnku
1-2 duże cytryny
100-200g gęstej śmietany
oliwa
sól

Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki i posolić. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Wrzucić wszystko do miski. Wsypać majeranek oraz wycisnąć 1 cytrynę. Wszystko wymieszać z oliwą – tak aby całość była zakryta w płynie. Zostawić na kilkanaście godzin.

Przełożyć wszystko na patelnię i poddusić w wytworzonym płynie (olej i cytryna). Płyn należy zredukować, żeby całość nie była za rzadka. W zależności od upodobań można dodać cytryny, a na koniec nalezy dodać gęstej śmietany. Wymieszać, rozgrzać i potrawa jest gotowa do spożycia

Podawać z ryżem



Drukuj ten przepis

Tagliatelle z czosnkiem, boczkiem wędzonym i suszonymi pomidorami



20 dkg wędzonego boczku
mała główka czosnku
5 dkg suszonych pomidorów
kilka kropli tabasco
makaron tagliatelle


pokroić boczek w kostkę, podsmażyć, dodać zmiażdżony czosnek; w tym czasie ugotować makaron al dente; ugotowany makaron wrzucić na patelnię wraz z pokrojonymi na drobno suszonymi pomidorami; dobrze wymieszać i podgrzać
przed dodaniem makaronu i pomidorów można odlać trochę tłuszczu

Drukuj ten przepis

Wieprzowina po hindusku z pieczarkami



Składniki (na 5 osób):
80 dkg chudej wieprzowiny
60 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 średnie cebule
1 łyżka sosu paprykowego Louisiana pikantnego
pieprz, sól

Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm, doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem. Na gorącym oleju przesmażyć cebulę. Po chwili dodać przyprawione mięso. Podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wlać do garnka 1 szklankę wody, wrzucić przesmażone mięso, pieczarki i pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodać sos paprykowy. Danie podawać na gorąco z ryżem.

Drukuj ten przepis

Żeberka na ostro



Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych
pół szklanki ostrego keczupu
cukier
łyżka ostrej musztardy
10 ziarenek pieprzu
łyżeczka tymianku, bazylii lub majeranku
4-5 ząbków czosnku
2 duże cebule
6 łyżek wytrawnego wina
sól

Sposób przyrządzania
Mięso podzielone na porcje włożyć do miski. Do pozostałych składników dodać szklankę wody, pokrojoną cebulę i czosnek, wymieszać, zalać żeberka, przykryć, wstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, podczas marynowania mieszać 2-3 razy. Żeberka razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia (4-5 l), przykryć pokrywą lub folią mikrofalową i przez 20 minut mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Po dokładnym wymieszaniu przykryć i mikrofalować 30-40 minut przy ¦REDNIEJ MOCY (50 proc.) lub do miękkości. Podawać ze świeżymi bułkami lub ryżem.

Drukuj ten przepis

Zupa cebulowa



Składniki (3-4 osoby):
Rosół:
2 l wody
1-2 kostki rosołowe
3 średnie marchewki
3 średnie pietruszki
mały seler
2 udka z kurczaka lub 5 skrzydełek
sól, pieprz
3 listki laurowe
5 szt. ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
4 duże cebule
2 łyżki masła
20 dkg sera gouda
groszek ptysiowy
sól do smaku

rosół ugotować, jarzyny po ugotowaniu zmiksować, cebule pokroić w półkrążki i obsmażyć na maśle na półmiękko, dodać sól do smaku, do wywaru wsypać zmiksowane jarzyny i cebulę. Można rozcienczyć białym winem. Po nalaniu na talerze podawać z groszkiem ptysiowym i żółtym serem startym na drobnej tarce; przyprawy: gałka muszkatołowa TYMIANEK!!!

Drukuj ten przepis

Bifteki greckie



1 bułka zamoczona w wodzie na 10 minut
1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka oregano
2 łyżki tymianku
1 łyżka pokrojonej świeżej mięty
szczypta świeżej pietruszki
sól, pieprz

...

Drukuj ten przepis

Krem z kapusty



Składniki:
40 dkg włoskiej kapusty
5 dkg wędzonego boczku (chudego)
1 pęczek szczypiorku
1 kubek śmietany kremówki
2-3 łyżki mąki na zasmażkę
kostka rosołowa
sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa.

Kapustę oczyścić, umyć i wyciąć głąb. Następnie drobno poszatkować. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody i zagotować. Do rosołu wrzucić kapustę i gotować ok. 20 min. Całość zmiksować. Zagotować i zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku. Boczek drobno pokroić, przyrumienić i dodać do zupy tuż przed podaniem. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim zupę. Po rozlaniu do filiżanek dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.
Uwagi: Żeby zupa nie była aż tak bardzo kaloryczna możemy boczek zastąpić chudą wędzonką lub wędzoną piersią z indyka lub kurczaka (bez skóry). Zamiast śmietany polecam odtłuszczony jogurt. Pycha. A jeśli macie sporo czasu to możecie wcześniej ugotować wywar warzywny (bez tłuszczu) i zastąpić nim rosół z kostki.

Drukuj ten przepis

Kotleciki drobiowe z musztardą



Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy (dijon lub innej ostrej)
2 łyżki majonezu
3 łyżki startego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka natki pietruszki
łyżeczka imbiru i curry
sól i pieprz do smaku.

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z musztardą i odstawić na godzinę. Jaja rozkłócić i wymieszać dokładnie z mąką. Do jaj dodać żółty ser, majonez i pietruszkę oraz wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Masę jajeczno serową wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem, curry i imbirem. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.

Drukuj ten przepis

Golonka w piwie



Składniki:
golonka (ilość w zależności od potrzeb)
cebula (2-3 duże)
sól
łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra)
puszka piwa
zioła prowansalskie.

Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.

Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.

Uwagi: Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu, pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.

Drukuj ten przepis

Chrupiąca golonka



Składniki:
około 1 kg golonki
2 marchewki
sól, pieprz
butelka ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
mielona papryka
kawałek selera
ziele angielskie
majeranek
miód
cebula

Mięso opalić i umyć. Z kilku łyżek piwa, łyżeczki miodu, soli, majeranku przyrządzić marynatę. Natrzeć mięso, obłożyć czosnkiem i listkami laurowymi. Włożyć je do miski, nakryć i odstawić na 12 godzin. Golonkę wraz z marynatą zalać resztą piwa i wrzącą wodą tak by mięso było zakryte. Dodać ziele angielskie i pieprz, nakryć i gotować godzinę. Pod koniec gotowania włożyć marchewkę oraz seler. Mięso wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku aby trochę ociekło i ostygło. Przełożyć golonkę na deskę i nożem naciąć skórkę mięsa w dekoracyjną kratkę. Wierzch posypać szczyptą ostrej papryki. Żaroodporne naczynie lub brytfannę lekko natłuścić i włożyć mięso. Za pomocą pędzelka posmarować je miodem i piec około 30 minut.w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia włożyć pokrojoną cebulę.

Drukuj ten przepis

Polędwica a la Henryk



40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag pieczarek
10 dag pomidorów
5 dag ogórków konserwowych
5 dag ketchupu
100 ml śmietany
zielenina, sól, pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron tak by polędwica w środku była różowa. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, dodać do polędwicy razem z pomidorami, ogórkami śmietaną, ketchupem oraz posiekaną zieleniną, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.

Drukuj ten przepis

Żeberka



żeberka
sos sojowy
papryka sproszkowana słodka
czosnek
miód
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnkach
troszkę mąki.

Żeberka należy umyć, pokroić na kawałki, posolić, natrzeć wyciśniętym czosnkiem (ilośc - do smaku - jadaję sporo), polać obficie sosem sojowym (należy uważać z proporcją sól - sos sosjowy ), polać strużką miodu, wymieszać dobrze żeby dokładnie mięso sie "oblepiło" miodem, następnie posypać papryką, przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Nastepnie wyjmować po kawalku miesa - obtaczac w mace - i obsmazac na dosc silnym ogniu z kazdej strony, przekladac obsmazone mieso do garnka, wlac tem tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody, dadac, listek - lub dwa, ziele i pieprz, mozna doalc jeszcze odrobinke sosu sojowego i dusic do miekkosci.

Drukuj ten przepis

Krupnik



½ kg mięsa (schab, biodrówka)
Włoszczyzna
Kasza jęczmienna perłowa
Ziemniaki pokrojone w kostkę
Suszone grzyby (moczone)
½ cebuli
Sól, pieprz

Mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, pieprz i sól – zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę, gotować 40 minut, dodać ziemniaki i włoszczyznę

Drukuj ten przepis

Ciasto na pizzę



500 g mąki pszennej
40g drożdży
250 ml ciepłej wody (lub mleka)
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
I to wszystko. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz.

Rada: Najlepiej rozwałkować ciasto na trochę większy placek niż forma, a potem w brzegi zawinąć paseczki sera żółtego. Ser stopi się podczas pieczenia, a ciasto zrobi się bardziej apetyczne, pamiętajcie żeby na trochę wyższy brzeg z serem żółtym nie nakładać już nadzienia. Powstanie pulchny rancik jak w pizzerii, można go ewentualnie odrobinę posmarować sosem pomidorowym dla koloru.
Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni C.


Żeberka na ostro z czosnkiem



Pasek żeberek
czosnek
ostra papryka
suszone grzyby
cebula
sól, pieprz

Czosnek i ostrą paprykę (lub pikle z papryki chili) bardzo drobno posiekać. Dobrze posolić żeberka, Nałożyć na żeberka masę z czosnku i papryki. Wstawić an noc do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Następnego dnia ściągnąć nożem masę (niezbyt dokładnie, żeby coś zostało). Można ją potem dorzucić do sosu, jeśli lubi się bardziej ostre potrawy. Pokroić żeberka na mniejsze kawałki i obsmażyć. Dorzucić cebulę pokrojoną w drobne paski. Wsypać kilka suszonych grzybów. Podlać wodą i dusić.

Drukuj ten przepis

Pierogi



Na 100 pierogów:
0,8 kg mąki
2,5 szklanki ciepłej wody z kranu

Drukuj ten przepis

Młoda kapusta z koperkiem



główka młodej kapusty
pęczek koperku
30 dkg parzonego boczku
30 dkg kiełbasy (dowolnej)
1-2 łyżek mąki
woda
sól
pieprz


Boczek pokroić w kostkę (0,5 cm). Podsmażyć. Z garnka wyciągnąć mięso. Pozostawić tłuszcz. Jeśli wydaje się go za dużo, można także część jego odlać. Wsypać mąkę Dobrze rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kapustę poszatkować na niezbyt cienkie paseczki. Wrzucić do innego garnka. Podlać wodą. Pogotować na półtwardo (lub nawet krócej).

Kiełbasę pokroić na kostkę podobną do boczku.

Wszystko wrzucić do garnka z tłuszczem i mąką. Rozmieszać. Chwilę pogotować. Dorzucić posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. I gotowe.

Drukuj ten przepis

Zupa z czerwonej soczewicy



1,5 szklanki soczewicy czerwonej
2 cebule
3 marchewki
1,5 małego selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz
majeranek
pęczek natki pietruszki


Soczewicę zalewamy dwoma litrami lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę siekamy i dusimy z oliwą, a następnie dodajemy do gotującej się soczewicy.
Resztę warzyw obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gdy soczewicza będzie prawie miękka, dodajemy koncentrat pomifdorowy, przyprawę do zup, czosnek i majeranek. Gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy dos maku i posypujemy natk a pietruszki.

Drukuj ten przepis

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem



makaron spaghetti
2 puszki pomidorów bez skórki
filet z piersi kurczaka
cebula
czosnek
zioła prowansalskie
papryka słodka
sól
pieprz


Ugotować makaron. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić wg uznania i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, w garnku udusić na odrobinie oliwy, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory pokroić w kostkę, dodać razem z sokiem do cebuli. Doprawić ziołami, solą, pieprzem.

Drukuj ten przepis

Potrawka z kurczaka i cukinii



filet z kurczaka (500 g)
2 niewielkie cukinie (średnica ok. 5 cm)
2 średnie cebule
2 małe ząbki czosnku
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz


Pokroić cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić ziołami oraz papryką i podsmażyć. Kurczaka i cebulę z czosnkiem zmieszać. Cukinię pokroić w półksiężyce (nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć) i zmieszać z kurczakiem. Smażyć kilka minut, żeby cukinia pozostała krucha. Dodać pomidory i gotować 10-15 minut.

Drukuj ten przepis

Krem z pomidorów



3 średnie pomidory
puszka pomidorów
100 g słoika suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
3 marchwie
ćwiartka selera
świeża bazylia
sól, pieprz, cukier, tabasco
oliwa
pietruszka


Wszystkie warzywa można kroić na dużą, nierówną kostkę. PóĽniej i tak będą miksowane.

Pokroić cebulę i czosnek w kostkę i podsmażyć na oliwie. Potem kolejno pokroić w kostkę marchew i seler i dorzucić do smażenia. Po kilku mintach dorzucć pomidory z puszki, lekko pokrojone suszone pomidory i świeże pomidory (także pokrojone w dużą kostkę). Wsypać przyprawy oraz bazylię. Gotować wszytsko przez ok. 40 minut. Zmiksować.

Podawać z grzankami i podsmażonym boczkiem.

Drukuj ten przepis

Żeberka na słodko



1,5 kg żeberek
3 średnie cebule
czubata łyżka miodu
400 ml wody
świerć szklanki octu winnego
czosnek w proszku
rozmaryn
majeranek
sól, pieprz


Żeberka pokroić w paski, posolić, popieprzyć i podsmażyć. Ułożyć pierwszą warstwę w nczyniu żaroodpornym. Posypać czosnkiem, majerankiem i odrobinę rozmarynem. Rozrzucić gesto na żeberkach pokrojoną paski cebulę. Na to ułożyć kolejną warstwę żeberek i znowu posypać jak wyżej. Rozpuścić miód w letniej wodzie i occie winnym. Zalać żeberka. Piec w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni (w połowie czasu, gdy górna warstwa się mocno obsuszy, warto zamieszać). Kolejne 40 minut piec w temperaturze 150 stopni.


Drukuj ten przepis

Zapiekane udka z kurczaka z warzywami



16 udek (pałek) z kurczaka
3 średnie cebule
4 duże pomidory
2 papryki
5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz


Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw do niego brytfankę z pałkami z kurczaka (ospowiednio wczęsniej nasolone) lekko skropioną olejem. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Papryki pokrój na duże kawałki. Czosnek obierz i pokrój z 3-4 części.

Po 30 minutach pieczenia dorzuć do pałek wszystkie warzywa i przyprawy. Wymieszaj i wstaw jeszcze na godzinę.

Drukuj ten przepis

Babka ziemniaczana z kaszanką



80 dkg ziemniaków obranych
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
1 niepełna łyżka mąki pszennej
1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
2 jaja
250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
200 g kaszanki
2 łyżki majeranku
pieprz biały mielony
sól
pieprz


Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i jaka. Cebulę i boczek podsmażamy. Najpierw boczek, potem dodajemy cebulę i dusimy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i dusimy jeszcze przez chwilę. Do startych ziemniaków dodajemy zawartość patelni oraz majeranek, sól i pieprz. Mieszamy.

Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy mase ziemniaczaną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 1-1,5 godziny.

Drukuj ten przepis

Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami



70 dkg piersi z kurczaka
70 dkg pieczarek
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
2 puszki pomidorów w puszce
4 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 niepełna łyżeczka cynamonu
sól
pieprz


Pokroić piersi z kurczaka w kostkę. Podsmażyć. Czosnek pokroić lub przepuścić przez praskę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Mocno podsamżyć. Wrzucić do garnka podsmażone składniki. Dodać resztę. Doprawić. Smaczniejsze dzien póĽniej, jak się smaki przejdą.

Drukuj ten przepis

Biała kapusta z mięsem i boczkiem



Mała główka białej kapusty
120 g wędzonego boczku w kostce
30 dkg schabu pokrojonego w kostkę
1 średnia cebule pokrojona w kostkę
koperek
sok z połowy cytryny
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz


Podsmażyć boczek z mięsem i cebulą. Dodać do tego pokrojoną w paski kapustę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Jak zmięknie dodać sok z cytryny i ocet. Na koniec dodać koperek.

Drukuj ten przepis

Żółty kurczak z cytrynami, cebulą, czosnkiem



1,5 kg pałek z kurczaka
2 duże cebule
1 cytryna (najlepiej bez pestek)
2 główki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
5-6 średnich marchewek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki cukru
do podania: Mięso umyć i osuszyć.Posypać pieprzem i solą. Obrać cebule i pokroić na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokroić na cienkie plastry. Marchew pokroić na słupki długości 5 cm.

W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Wystarczy aż się porządnie zarumieni. Dodać kurkumę i curry, dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły. Jeszcze krótko podsmażyć. Mięso przełożyć do innego naczynia.

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmazyć cebulę (krótko, aby nie przypalić przypraw). Cebulę wyciągnąć z brytfanny.

Do brytfanny z powrotem włożyć kurczaka. Pomieszać go cebulą i ząbkami czosnku (nieobranego). Ułożyć na wierzchu plsrty cytryny i posypać cukrem. Wszystko przkryć folią aluminową, aby mogło odparowywać i wstawić do piekarnika na 140 stopni.

Po godzinie wyciągnąc brytfannę. Dorzycić marchewkę i wymieszać. Wstawić na kolejne 30-40 minut. Piec dalej w temperaturze 140 stopni. Na ostatnie 10 minut ściągnąc folię aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni.

Drukuj ten przepis

Piersi z kurczaka zapiekane na porach



1 kg piersi z kurczaka
3 pory
250 ml majonezu
250 ml jogurtu
2 paczki przyprawy do kurczaka

Przygotowanie: Pora obmyć, pokroić w cienkie plasterki. Kurczaka obmyć, pokroić na mniejsze kawałki (4-5 cm), dokładnie obtaczyć w przyprawie do kurczaka i podsmażyć, aby wyparowała części wody. 2/3 pora wymieszać z kurczakiem, a resztą posypać kurczaka. Kurczaka obficie oblać majonezem wymieszanym z lekko posolonym jogurtem. Górę można posypać czerwoną papryką.

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecy około 45-60 minut bez przykrycia.

Drukuj ten przepis

Pieczone udka marynowane w jogurcie



7 udek z kurczaka
500 g jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól

Przygotowanie: Wszystkie przyprawy z jogurtem dokładnie wymieszać. Następnie w tak przygotowanej marynacie zanurzyć umyte i osuszone udka. Na noc schować do lodówki.

Piec przykryte w brytfannie w piekarniku w tempretaurze 160 stopni przez 70 minut, a potem bez przykrycia przez około 15 minut.

Drukuj ten przepis

Gulasz z indyka i papryki



1 kg mięsa gulaszowe z udek indyka
4 kiełbaski ląskie wędzone
4 duże papryki czerwone
4 duże cebule
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu białego
1 łyżka granulowanego czosnku
sól

Przygotowanie: Podsmażyć mięso, cebule, kiełbasę. Dorzucić paprykę pokrojoną w duże plastry. Po okolo 15-20 minutach dodać pomidory i przyprawić.

Drukuj ten przepis

Zupa meksykańska



0,4 kg mięsa mielonego z wołowiny
0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny
1,5 puszki kukurydzy z zalewą
2,5 puszki czerwonej fasoli z zalewą
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
2 duże papryki czerwone
2 duże marchwie
3 cebule
2 małe przeciery pomidorowe
2 opakowania przyprawy meksykańskiej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka granulowanego czosnku
1 opakowanie papryki słodkiej 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: Podsmażyć cebulę. Podsmażyć mięso. Dodać przyprawy, kukurydzę, fasolę i pokrojone w kostkę warzywa. Po 15 minutach dodać przecier i pomidory z puszki.

Drukuj ten przepis

Hamburgery



Składniki na bułki:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
300 ml mleka
50 g masła
1 jajko

Do posmarowania bułek:
1 żółtko, 1 łyżka mleka, opcjonalnie 1 łyżka sezamu

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.

Drożdże (ocieplone w temperaturze pokojowej) pokruszyć i wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Wstawić kubek do garnka z bardzo ciepłą wodą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni cały kubek.

Przelać go do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka cały czas mieszając łyżką.

Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Składniki na mięso
500 g wołowiny
1 jajko
1 cebula
2 łyżki ostrej musztardy
Pieprz i sól do smaku
Drukuj ten przepis

Paella



1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
100 g kiełbaski chorizo
400 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryka
1 mała puszka odsączonej kukurydzy, ok. 170g
1 duży pomidor
1/2 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi

Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.

Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.

Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem.

Drukuj ten przepis

Zupa gulaszowa



1 kg wołowiny gulaszowej
2 l bulionu warzywnego
6 średnich ząbków czosnku
1 kg papryki zielonej i czerwonej
0,5kg cebuli
300 g marchwi
80 dkg ziemniaków
pół małego przecieru pomidorowego lub cała puszka pomidora pelatti
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
3 płaska łyżeczki papryki wędzonej ostrej
12 łyżek papryki słodkiej sproszkowanej
2 płaskie łyżeczki zielonej czubrycy
sól
pieprz

Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.

Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.

W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.

Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.

Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki. Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste. Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.

Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lyb pelati i dolimy i pieprzymy do smaku.

Drukuj ten przepis

Pierogi po chińsku



FARSZ:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 ząbki czosnku
3 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki kolendry w proszku lub wieżej
1 łyżka startego imbiru
garść pokrojonego pora
garść pokrojonego szczypiorku
sól
pieprz

CIASTO
200-250 ml bardzo ciepłej wody
400 g mąki

Wszystkie składniki farszu wymieszać

Mąkę z wodą dobrze wyrobić, aby powstało ciasto, które jest elastyczne i odchodzi od rąk. Odstawić ciasto na 20 minut.

Ciasto rozwałkować. Nałożyć farsz, zakleić. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody (dodać odrobinę oleju).

Podawać z sosem chili słodko-kwaśnym.

Drukuj ten przepis

Kurczak teriyaki



KURCZAK:
18 szt. podudzia z kurczaka
1 szkl. sosu teriyaki
3 ząbki czosnku
6 łyżek nasion sezamu
1 i 1/2 szt. limonki (sok)

Ryż:
900 g ryż basmati ugotowany
3 cukinie
300 g kukurydzy
3 marchewki
450 g ananasa w kawałkach
3 cebule
6 łyżek posiekanego świeżego imbiru
9 łyżek oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
Podudzia zalać marynatą z posiekanego czosnku, soku z limonki, sosu teriyaki i sezamu. Odstawić na noc do lodówki.

Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

W misce wymieszać: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Mieszankę oraz kurczaka wstawić do piekarnika na co najmniej 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Drukuj ten przepis

Piersi nadziewane warzywami



8 szt. piersi z kurczaka (połówki)
średnia cukinia
3 cebule
1 papryka
3 pomidory
paczka mozarelli

Piersi nasolić i ponakrawać w poprzek. W szczeliny powkładać warzywa. Posolić, Posypać mozarellą. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Drukuj ten przepis

Na słodko:

Kruche ciastka



10 dkg masła i 1/3 szklanki cukru - utrzeć dodać do tego 1 całe jajko i 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej ucierać albo ugniatać potem trzeba dodać bakalie i płatki kukurydziane dobrze jest pokroić bakalie na małe kawałeczki no i lekko rozkruszyć płatki uformować ciasteczka i na 20 min do piekarnika - 180 stopni

Drukuj ten przepis

Rafaello



Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju

Białko ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem, lekko wymiesza i na koniec dodać olej

Masa:
½ litra śmietany kremówki
2 białe czekolady
2 śnieżki na wodę
2 paczki wiórków kokosowych
1 paczka migdałów (płatki)

¦mietanę podgrzać na łaĽni wodnej i rozpuścić niej czekolady dobrze wystudzić i ubić w tym śnieżkę mikserem; dodać płatki migdałowe i wiórki; lekko wymieszać

Drukuj ten przepis

Gofry



1 litr mleka
600g mąki
Jajka
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
2 łyżki cukru

Drukuj ten przepis

Biszkopt



6 jajek
300g mąki pszennej
310g cukru (1 i ½ szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Drukuj ten przepis

Ciasto 3Bit



skladniki:
9 paczek herbatników
2 puszki mleka słodzonego (gotować 3 godz. na wolnym ogniu)
2 budynie waniliowe (lub krem karpatkowy)
½ litra śmietany
12% 4 śnieżkiki

>Masa 2 budynie ugotować z 3 szklankami mleka i wystudzić – utrzeć z masłem 4 śnieżki ubić z ½ litra śmietany Herbatniki – na nie ugotowane gorące mleko Herbatniki – na nie masa budyniowa Herbatniki – na nie śmietana ubita ze śnieżką Posypać utartą ciemną czekoladą

Drukuj ten przepis

Ciasto |mieciuch



Biszkopt

Masa:
½ l mleka
Cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka

Utrzeć 2 kostkę margaryny i 1 kostkę masła z ½ szklanki cukru pudru dodać zimny budyń krem podzielić na 3 części dodać olejek arakowy

Biszkopt - Masa - Dżem z czarnej porzeczki - Masa - Bezy (do góry nogami) - Masa - Orzechy, rodzynki, wiśnie, polewa

Drukuj ten przepis

Ciasto z owocem



25 dkg cukru
kostka margaryny
25 dkg mąki
2 łyżeczki poszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jaja
śmietana lub jogurt do rozrzedzenia


Drukuj ten przepis

Rogaliki



200g masła
430g mąki
300g serka homogenizowanego

Składniki połączyć. Zagnieść kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Kule podzielić na 4 części, każdą rozwałkować. Naciąć na 8 lub więcej części (jak pizzę). Na każdy położyć nadzienie i zwinąć (od większego boku). Piec ok. 20 minut w temperaturze 170-180 stopni

Drukuj ten przepis

Drożdżówka

na dużą blachę


1/2 kg mąki tortowej
1 całe jajko
2 żółtka
2/3 szklanki cukru
5 dag drożdży (świeżych)
1 szklanka mleka
1/4 kostki margaryny
kilka kropli olejku migdałowego


Mąkę przesiać do naczynia, drożdże i cukier zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka pozostawić w ciepłym miejsce i poczekać aż zaczną rosnąć. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać 1/4 kostki margaryny (margaryna powinna się lekko rozpuścić). Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, margarynę z mlekiem, 2 żółtka, 1 jajko (można dodać szczyptę soli). Wszystkie składniki połączyć i zagniatać bardzo intensywnie ciasto (ok.15 - 20 minut). Jak ciasto będzie już "odchodziło" od ręki pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.40 min). Przygotować blaszkę (rozmiar standartowy blaszki prostokątnej) wyłożyć ją specjalnym papierem do pieczenia (wtedy nie będzie konieczne smarowanie formy tłuszczem) i wyłożyć wyrośnięte ciasto (wierzch ciasta posmarować białkiem). "Wygładzone" ciasto pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.30 min.) Do nagrzanego piekarnika (160 stopni - skala 5)wstawić ciasto i piec ok. 30-35 min. aż się zaróżowi (w międzyczasie pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie!) Po umieszczeniu wyjąć i zajadać się do woli.

Kruszonka:
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1/2 margaryny


Drukuj ten przepis

Blok



4 paczki herbatników (dużych))
1 kostka margaryny
ok. 1/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku

Rozpuścić margarynę, mleko zwykłe, cukier i kakao do jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić. Do ostudzonego dodać mleko w proszku, wymieszać i dodać do tego połamane herbatniki. Przełożyć do pojemnika. Gdy przestygnie włożyć do lodówki.

Drukuj ten przepis

Sernik na zimno



1 jajko
1 żółtko
kostka masła
szklanka cukru
420 g serka waniliowego (np. Danio)
3 płaskie łyżki żelatyny
szklanka mleka

Jajko, żółtko, cukier, masło utrzeć w makutrze. Małymi porcjami dodawać do tego serek i rozpuszczona w mleku żelatynę (na ciepło) i mieszać. Masę można podzielić i do jednej części dodać kakao. Przelać do formy (jeśli są dwie części, poczekać aż pierwsza stęgnie). Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Drukuj ten przepis

Polewa czekoladowa



½ masła
szklanka cukru
1/6 szklanki wody
3 łyżki kakao

mieszać cały czas aż zgęstnieje – polewać

Drukuj ten przepis

Babka Murzynek



2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
4 łyżki dżemu
1 czubata łyżka kakao
cynamon na czubek łyżeczki
1/4 kostki margaryny
1/2 literetki oleju
szczypta soli
1 szklanka kefiru lub jogurtu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

1. Olej i margarynę rozgrzać, a następnie lekko schłodzić
2. Mąkę, kakao, sodę i cynamon wymieszać
3. Ubić jajka ze szczyptą soli i cukrem
4. Mąkę przesiać do ubitych jajek i wlać jogurt (kefir) i dobrze wymieszać
5. Dodać przestudzony tłuszcz i wymieszać
6. Dodać dżem i dobrze wymieszać
7. Piec w temperaturze 180 stopni

Drukuj ten przepis

Mazurek Wielkanocny



Kruche ciasto
2 żółtko
50 g cukru
220 g mąki pszennej
80 g masła
szczypta soli


Masa czekoladowa
tabliczka czekolady
łyżka masła
1/4 kostki margaryny
3 łyżki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru

Kruche ciasto po połączeniu skaldników, rozlożyć na blasze i piec w piekarniku 20 min. w temp. 200 stopni

Masę rozpuścić na wolnym ogniu i przelać na mazurka.

Drukuj ten przepis

Pierniki świąteczne (poprawione)



120 g miodu
170 g masła
200 g cukru pudru
3 średnie jajka
600 g szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40-50 g przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao

Miód i masło podgrzać w garnku, przestudzić. Przeleać do miski. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.

Lukrować i ozdabiać po upieczeniu.

Drukuj ten przepis

Czarnuch



2 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1/4 kostki Palmy
50 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżka gorzkiego kakao
1 szklanka jogurtu (częściowo może to być śmietana)
4 łyżki dżemu
szczypta soli

Rozetrzeć jajka z cukrem i solą. Dosypac do tego mąkę i kakao przesiane przez sito. Dodac jogyrt i wymieszać. Rozpuszczoną margarynę z olejem przestudzić i dodać wraz z dżemem. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec około 35 w temperaturze 180 stopni.


Drukuj ten przepis

Drożdżowa gwiazda z makiem



Ciasto
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka
50 g masła

Masa makowa
200 g mielonego maku
100 g rodzynek
100 g cukru pudru
olejek migdałowy

Dodatkowo
1 jajko do posmarowania ciasta
lukier (woda + cukier puder)

Mak gotować 20 minut w wodzie (nalać lekko ponad poziom maku). Ostudzić. Odsączyć. Pomieszać z rozmoczonymi i pociętymi rodzynkami, cukrem pudrem i olejkiem.

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.

Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.

Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).


Drukuj ten przepis

Drożdżowe paluchy z serem



Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22g świeżych drożdży
60g cukru
40 roztopionego masła (i lekko przestudzonego)
1 duże jajko
odrobina olejku waniliowego
szczypta soli
Masa serowa
250 g tłustego twarogu
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina olejku waniliowego
1 łyżka miękkiego masła

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiać, a mleko lekko podgrzać. Ma być ciepłe, a nie gorące.

Drożdże rozetrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mleko oraz część przesianej mąki. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.

Po tym czasie rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Całość zagnieść (dosypać sobie mąki, w razie potrzeby).

Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce).

Masa serowa

Twaróg osuszyć. Rozgnieść widelcem. Zmieszać z jajkiem, masłem, cukrem i olejiem na gładką masę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na kształt dużego prostokąta. Na dolną połowę nałożyć farsz, po czym przykryć go górną częścią ciasta.

Lekko przycisnąć dwa płaty ciasta do siebie i pociąć je na paski o szerokości ok. 3 cm.

Z pasków zrobić świderki i umieścić je w niewielkich odstępach na blaszce z papierem do pieczenia.

Paluchy posmarować rozbełtanym białkiem i odstawić na 10 minut.

Drożdżówki piec przez ok. 15-20 minut, do zezłocenia się.

Następnie udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.

Drukuj ten przepis

Drożdżowe muffiny z serem



Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22g świeżych drożdży
60g cukru
40 roztopionego masła (i lekko przestudzonego)
1 duże jajko
odrobina olejku waniliowego
szczypta soli

Masa serowa
250 g tłustego twarogu
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina olejku waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
odrobina mąki

Ciasto drożdżowe

Mąkę przesiać, a mleko lekko podgrzać. Ma być ciepłe, a nie gorące.

Drożdże rozetrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mleko oraz część przesianej mąki. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.

Po tym czasie rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Całość zagnieść (dosypać sobie mąki, w razie potrzeby).

Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce).

Masa serowa

Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami masy.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać koła i kłaść na spód foremek papierowych do muffinek. Na to wrzucić dużą łyżkę masy serowej
Piec przez ok. 15-20 minut.

Drukuj ten przepis

Babka dwukolorowa



500g mąki pszennej
6 jajek
1 śmietana mała lub jogurt
300g cukru
olejek migdałowy
1 duże jajko

200 g cukru utrzeć z żółtkami. Stopniowo dodać do tego Śmietanę.
Przesiać mąkę. Dodać do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać mąkę i pianę z białek do cukru i żółtek.
Dodać parę kropel olejku migdałowego.
2/3 masy przełożyć do formy.
Do pozostałej 1/3 masy dodać łyżkę lub półtorej kakao i resztę (100 g) cukru oraz olejek migdałowy (trochę więcej niż do białej części).
Wymieszać i wlać do formy.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Drukuj ten przepis

Sernik nutella maliny



Składniki na chrupiący spód:
150 g sucharków
240 g nutelli, w temperaturze pokojowej
Sucharki umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia. Część sucharków pokruszy się na pył, ale chcemy (i pozostawiamy) też większe okruchy lub kawałeczki, które będą potem chrupały w serniku. Wymieszać dokładnie z nutellą, do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę sucharkową przełożyć na spód formy, wyklepać z niej spód, lekko uciskając, by się zbyt mocno nie kruszył podczas krojenia.

Składniki na masę serową:
250 ml (1 szklanka) jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
250 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody
200 g malin

W misie miksera umieścić jogurt grecki, twaróg, cukier puder, wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na samym końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Na spód sucharkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Po tym czasie schłodzony sernik uwolnić z formy a na wierzch wyłożyć gęstniejącą frużelinę malinową. Można ozdobić bezikami.

Frużelina malinowa:
220 g malin, świeżych lub mrożonych + 80 g malin dodatkowo
1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.

W małym garnuszku wymieszać 220 g malin z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą sporo soku). Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać resztę malin (80 g), delikatnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Drukuj ten przepis

Tort Dacquoise


Na tort o średnicy 23 cm

Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru kryształu
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
8 drobno posiekanych suszonych daktyli
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Krem:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
150 g masy kajmakowej (może być własnego wyrobu)
łyżka cukru pudru
10 posiekanych suszonych daktyli
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
kakao i cukier puder do posypania
Zaczynamy od bezy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na dużej blaszce (lub dwóch) układamy papier do pieczenia z narysowanymi okręgami o średnicy ok. 23 cm).
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już biała i gęsta, stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Ubijamy, aż uzyskamy gęstą, lśniącą pianę. Dodajemy ocet lub sok z cytryny, daktyle i mieszamy.

Pianę rozsmarowujemy na naszych okręgach i pieczemy najpierw 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Beza może popękać, ale powinna być sucha i chrupka.

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawimy do ostygnięcia na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.

Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier. Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy śmietankę z masą serową. Dodajemy daktyle, orzechy i mieszamy.

Kremem smarujemy jeden z blatów bezowych i przykrywamy go drugim blatem. Wierzch możemy posypać przez sitko kakao wymieszanym z cukrem pudrem.

Drukuj ten przepis

Ciastka owsiane z kajmakiem


100 g margaryny
50 g mąki
125 g płatków owsianych
110 g cukru
2 jajka
100 g kajmaku

Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mąkę, płatki owsiane, cukier, roztopioną margarynę i całość miksujemy. Ciasto będzie miało bardzo kleistą konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy.

Przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będą miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12 min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki na połowę ciastek, po pół łyżeczki na sztukę i przyciskać drugim ciastkiem jak markizy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Drukuj ten przepis

Sosy:

Sos curry



150 g creme fraihe lub świeżej gęstej śmietany
90 g majonezu
5 łyżek białego wina
kilka kropel soku cytrynowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
kilka kropel sosu worcester
1 łyżeczka sproszkowanego curry
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta cukru

śmietanę, majonez, wino, sok cytrynowy, sojowy, miód i worcester ubić na puszystą pianę - przyprawić

Drukuj ten przepis

Sos szczypiorkowy



180 g majonezu
4-5 łyżek bitej śmietany
4 łyżki pokrojonego szczypiorku
kilka kropel sosu worcester
kilka kropel soku cytrynowego
kilka kropel winiaku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
po szczypcie cukru i sproszkowanej gałki muszkatołowej

zmieszać majonez i śmietanę na gładką masę - dodać szczypiorek, a potem resztę

Drukuj ten przepis

Krem ziołowy



150 g creme fraiche
150 g jogurtu
5 łyżek białego wina
2 łyżki musztardy
1-2 łyżki winiaku
4 łyżki galaretki pomarańczowej
po 2 łyżki siekanej natki, koperku, estragonu, i szczypiorku
szczypta cukru
sól
świeżo mielony czarny pieprz

wymieszać creme, jogurt, wino, musztardę i galaretkę - dodawać, mieszając, winiak i zioła - przyprawić

Drukuj ten przepis
 

Sos francuski do sałatek



ocet winny
oliwa
cytryna
oregano
bazylia
czosnek w proszku
sól cukier

Drukuj ten przepis
 

Marynata do karkówki



0,5 szklanki oliwy lub oleju
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego/białego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
2 łyżki ketchupu
1 łyżka octu winnego
70 ml sosu sojowego


Drukuj ten przepis

 


Sałatki:

Sałatka żółta (curry)

50 ml ugotowanego ryżu
20 dkg żółtego sera
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
składniki pokroić w małą kostkę w proporcji 1:1
sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżki curry
3 łyżki majonezu
łyżka sosu sojowego
biały pieprz
generalnie wszystko według uznania

Drukuj ten przepis

Sałatka gyros

0,5 kg piersi kurczaka
4 małe cebule
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
4 łyżeczki przyprawy gros
łyżeczka vegety
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny

Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem. Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.

Drukuj ten przepis

Inne:

Nalewka z pigwy



2 kg miąższu z pigwy
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
0,25 litra rumu


pigwę przekoić, pozbawić z pestek, wrzucić do miksera - pociąć na cienkie plasterki (nie zrobić miazgi!), zasypać cukrem w dużych słojach; odstawić przykrute na 2 tygodnie
zalać spirytusem, wódka i rumem
po 2 miesiącach delikatnie zlewać, żeby nie poruszyć miąższu

Drukuj ten przepis

Wino (dobre) Tour de Mandelotte – Bordeaux moelleux