Zupy
» Gulaszowa
» Krem z dyni
» Krem z pomidorów
» Krupnik
» Meksykańska
Zupa gulaszowa

Składniki
1 kg wołowiny gulaszowej
2 l bulionu warzywnego
6 średnich ząbków czosnku
1 kg papryki zielonej i czerwonej
0,5kg cebuli
300 g marchwi
80 dkg ziemniaków
pół małego przecieru pomidorowego lub cała puszka pomidora pelatti
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
3 płaska łyżeczki papryki wędzonej ostrej
12 łyżek papryki słodkiej sproszkowanej
2 płaskie łyżeczki zielonej czubrycy
sól
pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w
centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy,
kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.
Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.
W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz
wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić
we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni.
Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone
mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.
Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę.
Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki.
Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut,
mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek.
Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa
z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki.
Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste.
Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.
Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy
ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lub pelati
i dolimy i pieprzymy do smaku.
do góry
Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.
Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.
W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.
Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki. Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste. Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.
Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lub pelati i dolimy i pieprzymy do smaku.
Zupa krem z dyni

Składniki
3 marchwie
1 pietruszka (korzeń)
pół małego selera
10 cm pora
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
około 1 l wody
3 średnie cebule
1/2 kg ziemniaków
2 kg dyni
sok z połowy cytryny
3-5 łyżek mielonego imbiru
2-3 łyżeczki mielonego czosnku lub 2-3 ząbki
200-300 g jogurtu naturalnego
sól
Przygotowanie
Ugotować standardowy wywar warzywny z podanych składników, dokłądającpo pewnym czasie ziemniaki i cebulę.
Dynię wydrążyć i pokroić kostkę, uprzednio myjąc i obcinając twarde końcówki (jeśli nie jest to hokkaido, trzeba ją także obrać ze skórki). Z wywaru wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy (podczas gotowania wywaru, można je trzymać w specjalnym koszyczku). Do pozostałych warzyw dorzucić dynię i gotować aż zmięknie. Dosypać imbir, sól i wlać sok cyryby oraz jogurt. Zblendować.
Podawać z grzankami i podsmażonym boczkiem.
do góry
Zupa krem z pomidorów

Składniki
3 średnie pomidory
puszka pomidorów
100 g słoika suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
3 marchwie
ćwiartka selera
świeża bazylia
sól, pieprz, cukier, tabasco
oliwa
pietruszka
Przygotowanie
Wszystkie warzywa można kroić na dużą, nierówną kostkę. PóĽniej i tak będą miksowane.
Pokroić cebulę i czosnek w kostkę i podsmażyć na oliwie. Potem kolejno pokroić w kostkę marchew i seler i dorzucić do smażenia. Po kilku mintach dorzucć pomidory z puszki, lekko pokrojone suszone pomidory i świeże pomidory (także pokrojone w dużą kostkę). Wsypać przyprawy oraz bazylię. Gotować wszytsko przez ok. 40 minut. Zmiksować.
Podawać z grzankami i podsmażonym boczkiem.
do góry
Zupa krupnik

Składniki
½ kg mięsa (schab, biodrówka)
Włoszczyzna
Kasza jęczmienna perłowa
Ziemniaki pokrojone w kostkę
Suszone grzyby (moczone)
½ cebuli
Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, pieprz i sól – zagotować. Po zagotowaniu
wsypać kaszę, gotować 40 minut, dodać ziemniaki i włoszczyznę
do góry
Zupa meksykańska
