Dania główne i zupy

» Bifteki greckie
» Ciasto na pizzę
» Golonka chrupiąca
» Golonka w piwie
» Gulasz z indyka i papryki
» Hinduskie curry
» Kapusta łazankowa
» Kapusta świeża z mięsem i boczkiem
» Karkówka jałowcowa
» Karkówka w porach i marchewce
» Kotleciki drobiowe z musztardą
» Kurczak na żółto pod cytryną
» Kurczak teriyaki
» Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku
» Młoda kapusta z koperkiem
» Paella
» Pieczone udka marynowane w jogurcie
» Pierogi po chińsku
» Piersi nadziewane warzywami
» Piersi z kurczaka zapiekane na kapuście
» Piersi z kurczaka zapiekane na porach
» Polędwica a'la Henryk
» Potrawka z kurczaka i cukini
» Sakiewki ze schabu z pieczarkami
» Schab po bałkańsku
» Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami
» Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem
» Wieprzowina po hindusku z pieczarkami
» Wieprzowina po koreańsku
» Wieprzowina słodko-kwaśna
» Żeberka barbecue
» Żeberka w sosie sojowym



Bifteki greckie

Składniki

1 bułka zamoczona w wodzie na 10 minut
1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka oregano
2 łyżki tymianku
1 łyżka pokrojonej świeżej mięty
szczypta świeżej pietruszki
sól, pieprz


do góry





Ciasto na pizzę

Składniki

500 g mąki pszennej
10g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
I to wszystko. Ciasto nie musi rosnąć, można je od razu rozwałkować i przełożyć na blachę.
Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni C.


do góry





Golonka chrupiąca

Składniki

około 1 kg golonki
2 marchewki
sól, pieprz
butelka ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
mielona papryka
kawałek selera
ziele angielskie
majeranek
miód
cebula

Przygotowanie

Mięso opalić i umyć. Z kilku łyżek piwa, łyżeczki miodu, soli, majeranku przyrządzić marynatę. Natrzeć mięso, obłożyć czosnkiem i listkami laurowymi. Włożyć je do miski, nakryć i odstawić na 12 godzin. Golonkę wraz z marynatą zalać resztą piwa i wrzącą wodą tak by mięso było zakryte. Dodać ziele angielskie i pieprz, nakryć i gotować godzinę. Pod koniec gotowania włożyć marchewkę oraz seler. Mięso wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku aby trochę ociekło i ostygło. Przełożyć golonkę na deskę i nożem naciąć skórkę mięsa w dekoracyjną kratkę. Wierzch posypać szczyptą ostrej papryki. Żaroodporne naczynie lub brytfannę lekko natłuścić i włożyć mięso. Za pomocą pędzelka posmarować je miodem i piec około 30 minut.w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia włożyć pokrojoną cebulę.


do góry





Golonka w piwie

Składniki

golonka (ilość w zależności od potrzeb)
cebula (2-3 duże)
sól
łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra)
puszka piwa
zioła prowansalskie.

Przygotowanie

Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.

Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.

Uwaga: Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu, pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.


do góry





Gulasz z indyka i papryki

Składniki

1 kg mięsa gulaszowe z udek indyka
4 kiełbaski ląskie wędzone
4 duże papryki czerwone
4 duże cebule
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu białego
1 łyżka granulowanego czosnku
sól

Przygotowanie

Podsmażyć mięso, cebule, kiełbasę. Dorzucić paprykę pokrojoną w duże plastry. Po okolo 15-20 minutach dodać pomidory i przyprawić.


do góry





Hinduskie curry

Składniki

Składniki na marynatę:
100 g jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka tartego imbiru
sól

Składniki na curry:
800g piersi z indyka
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki tartego korzenia imbiru
4 łyżeczki garam masala
po 1 łyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, kurkumy
1 puszka pomidorów krojonych
300-400 g jogurtu naturalnego gęstego (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka świeżej kolendry

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę, zmieszać składniki marynaty i wrzucić do niej mięso. Odstawić na minimum pół godziny.


Rozgrzać na patelni łyżkę masła lub oleju i podsmażyć indyka z każdej strony, 6-8 minut. Zdjąć z patelni i odstawić.

Na tej samej patelni rozgrzć kolejną łyżkę masła. Dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz imbir i smażyć do zeszklenia. Dodać garam masalę, kumin, kolendrę i kurkumę oraz 1 łyżkę wody i smażyć około minuty.

Dodać pomidory i jogurt. Wrzucić indyka, dolać ½ szklanki wody, gotować na małym ogniu około 15 minut.

Podawać z ryżem lub podpłomykami.


do góry





Kapusta łazankowa

Składniki

1/2 kg białej kapusty
1/2 kg kapusty mocno ukiszonej
20-30 dkg wędzonego boczku w kostce
1/2 kg szynki
sól
pieprz

Przygotowanie
Boczek i szynkę pokroić w małą kostkę. Podsmażyć boczek. Dorzucić do niego szynkę i także podsmażyć.Dodać poszatkowaną kapustę świeżą oraz kiszoną. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do zmięknięcia.


do góry




Kapusta słodka z mięsem i boczkiem

Składniki

Mała główka białej kapusty
120 g wędzonego boczku w kostce
30 dkg schabu pokrojonego w kostkę
1 średnia cebule pokrojona w kostkę
koperek
sok z połowy cytryny
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Przygotowanie
Podsmażyć boczek z mięsem i cebulą. Dodać do tego pokrojoną w paski kapustę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Jak zmięknie dodać sok z cytryny i ocet. Na koniec dodać koperek.


do góry





Karkówka jałowcowa

Składniki

10 plastrów karkówki lekko rozbitych
1/2 kg pieczarek
4 średnie marchewki
czosnek granulowany
ostra papryka
słodka papryka
jałowiec mielony
sól
pieprz

Przygotowanie
Plastry karkówki obsypać przyprawami i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Podsmażyć. Następnie dusić około pół godziny. Dołożyć pieczarki pokrojone w grube plastry, marchewkę w słupkach lub plasterkach oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dusić do zmięknięcia mięsa.


do góry





Karkówka w porach i merchewce

Składniki

10 plastrów karkówki lekko rozbitych
2 duże pory
6 średnich marchewek
sól
pieprz

Przygotowanie
Por pokroić w cienkie półplastry. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.

Plastry karkówki obsmażyć z dwóch stron. Na dnie garnka ułożyć pierwszą warstwę karkówki (3-4 plastry). Wsypać część pora i marchewki. Lekko posolić. Układać kolejne warstwy karkówki, pora i marchewki. Dusić do zmięknięcia mięsa.


do góry





Kotleciki drobiowe z musztardą

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy (dijon lub innej ostrej)
2 łyżki majonezu
3 łyżki startego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka natki pietruszki
łyżeczka imbiru i curry
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z musztardą i odstawić na godzinę. Jaja rozkłócić i wymieszać dokładnie z mąką. Do jaj dodać żółty ser, majonez i pietruszkę oraz wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Masę jajeczno serową wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem, curry i imbirem. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.


do góry





Kurczak na żółto z cytrynami, cebulą, czosnkiem

Składniki

1,5 kg pałek z kurczaka
2 duże cebule
1 cytryna (najlepiej bez pestek)
2 główki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
5-6 średnich marchewek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki cukru

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć.Posypać pieprzem i solą. Obrać cebule i pokroić na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokroić na cienkie plastry. Marchew pokroić na słupki długości 5 cm.

W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Wystarczy aż się porządnie zarumieni. Dodać kurkumę i curry, dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły. Jeszcze krótko podsmażyć. Mięso przełożyć do innego naczynia.

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmazyć cebulę (krótko, aby nie przypalić przypraw). Cebulę wyciągnąć z brytfanny.

Do brytfanny z powrotem włożyć kurczaka. Pomieszać go cebulą i ząbkami czosnku (nieobranego). Ułożyć na wierzchu plsrty cytryny i posypać cukrem. Wszystko przkryć folią aluminową, aby mogło odparowywać i wstawić do piekarnika na 140 stopni.

Po godzinie wyciągnąc brytfannę. Dorzycić marchewkę i wymieszać. Wstawić na kolejne 30-40 minut. Piec dalej w temperaturze 140 stopni. Na ostatnie 10 minut ściągnąc folię aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni.


do góry





Kurczak teriyaki

Składniki

Kurczak:
18 szt. podudzia z kurczaka
1 szkl. sosu teriyaki
3 ząbki czosnku
6 łyżek nasion sezamu
1 i 1/2 szt. limonki (sok) lub z 1 cytryny

Ryż:
500 g ryż basmati ugotowany
2 cukinie
300 g kukurydzy
3 marchewki
450 g ananasa w kawałkach
3 cebule
4 łyżki posiekanego świeżego imbiru
7 łyżek oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Podudzia zalać marynatą z posiekanego czosnku, soku z limonki lub cytryny, sosu teriyaki i sezamu. Odstawić na noc do lodówki.

Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 45 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

W misce wymieszać: ugotowany ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Mieszankę oraz kurczaka wstawić do piekarnika na co najmniej 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).


do góry





Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku

Składniki

700g piersi z kurczaka
4 łyżki suszonego majeranku
5-7 ząbków czosnku lub pół na pół z granulowanym czosnkiem
2 średnie cytryny
100-200g gęstej śmietany (jogurtu)
oliwa
sól

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki i posolić. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Wrzucić wszystko do miski. Wsypać majeranek oraz wycisnąć 1 cytrynę. Wszystko wymieszać z oliwą – tak aby całość była zakryta w płynie. Zostawić na kilkanaście godzin.

Przełożyć wszystko na patelnię i poddusić w wytworzonym płynie (olej i cytryna). Płyn należy zredukować, żeby całość nie była za rzadka. W zależności od upodobań można dodać cytryny, a na koniec nalezy dodać gęstej śmietany. Wymieszać, rozgrzać i potrawa jest gotowa do spożycia

Podawać z ryżem.


do góry





Młoda kapusta z koperkiem

Składniki

główka młodej kapusty
pęczek koperku
30 dkg parzonego boczku
30 dkg kiełbasy (dowolnej)
1-2 łyżek mąki
woda
sól
pieprz

Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę (0,5 cm). Podsmażyć. Z garnka wyciągnąć mięso. Pozostawić tłuszcz. Jeśli wydaje się go za dużo, można także część jego odlać. Wsypać mąkę Dobrze rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kapustę poszatkować na niezbyt cienkie paseczki. Wrzucić do innego garnka. Podlać wodą. Pogotować na półtwardo (lub nawet krócej).

Kiełbasę pokroić na kostkę podobną do boczku.

Wszystko wrzucić do garnka z tłuszczem i mąką. Rozmieszać. Chwilę pogotować. Dorzucić posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. I gotowe.

do góry





Paella

Składniki

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
100 g kiełbaski chorizo
400 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryka
1 mała puszka odsączonej kukurydzy, ok. 170g
1 duży pomidor
1/2 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi

Przygotowanie

Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.

Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.

Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem.


do góry





Pieczone udka marynowane w jogurcie

Składniki

7 udek z kurczaka
500 g jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy z jogurtem dokładnie wymieszać. Następnie w tak przygotowanej marynacie zanurzyć umyte i osuszone udka. Na noc schować do lodówki.

Piec przykryte w brytfannie w piekarniku w tempretaurze 160 stopni przez 70 minut, a potem bez przykrycia przez około 15 minut.


do góry





Pierogi po chińsku

Składniki

Farsz:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 ząbki czosnku
3 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki kolendry w proszku lub wieżej
1 łyżka startego imbiru
garść pokrojonego pora
garść pokrojonego szczypiorku
sól
pieprz

Ciasto
200-250 ml bardzo ciepłej wody
400 g mąki

Przygotowanie

Wszystkie Składniki farszu wymieszać

Mąkę z wodą dobrze wyrobić, aby powstało ciasto, które jest elastyczne i odchodzi od rąk. Odstawić ciasto na 20 minut.

Ciasto rozwałkować. Nałożyć farsz, zakleić. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody (dodać odrobinę oleju).

Podawać z sosem chili słodko-kwaśnym.


do góry





Piersi nadziewane warzywami

Składniki

8 szt. piersi z kurczaka (połówki)
średnia cukinia
3 cebule
1 papryka
3 pomidory
paczka mozarelli

Przygotowanie
Piersi nasolić i ponakrawać w poprzek. W szczeliny powkładać warzywa. Posolić, Posypać mozarellą. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


do góry





Piersi z kurczaka zapiekane na kapuście

Składniki

ok. 700 g filetów z piersi kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 nieduża główka młodej kapusty
150 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz, słodka papryka mielona, cukier, rozmaryn
ok. 100-150 g wędzonego boczku w plastrach

Przygotowanie

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok.

Kapustę poszatkować i wyłożyć nią naczynie żaroodporne (może się jej wydawać dużo, ale podczas pieczenia zmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę.

Podsmażyć plastry boczku, aby wytopł się tłuszcz.

Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.


do góry





Piersi z kurczaka zapiekane w porach

Składniki

1 kg piersi z kurczaka
3 pory
250 ml majonezu
250 ml jogurtu
2 paczki przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

Pora obmyć, pokroić w cienkie plasterki. Kurczaka obmyć, pokroić na mniejsze kawałki (4-5 cm), dokładnie obtaczyć w przyprawie do kurczaka i podsmażyć, aby wyparowała części wody. 2/3 pora wymieszać z kurczakiem, a resztą posypać kurczaka. Kurczaka obficie oblać majonezem wymieszanym z lekko posolonym jogurtem. Górę można posypać czerwoną papryką.

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecy około 45-60 minut bez przykrycia.


do góry





Polędwica a'la Henryk

Składniki

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag pieczarek
10 dag pomidorów
5 dag ogórków konserwowych
5 dag ketchupu
100 ml śmietany
zielenina, sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron tak by polędwica w środku była różowa. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, dodać do polędwicy razem z pomidorami, ogórkami śmietaną, ketchupem oraz posiekaną zieleniną, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.


do góry





Potrawka z kurczaka i cukinii

Składniki

filet z kurczaka (500 g)
2 niewielkie cukinie (średnica ok. 5 cm)
2 średnie cebule
2 małe ząbki czosnku
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Przygotowanie

Pokroić cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić ziołami oraz papryką i podsmażyć. Kurczaka i cebulę z czosnkiem zmieszać. Cukinię pokroić w półksiężyce (nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć) i zmieszać z kurczakiem. Smażyć kilka minut, żeby cukinia pozostała krucha. Dodać pomidory i gotować 10-15 minut.


do góry





Sakiewki ze schabu z pieczarkami

Składniki

8 szt. plastry schabu
1,5 szt. cebula
500 g pieczarki
1,5 szt. papryka czerwona
1,5 łyżki koncentrat pomidorowy
1,5 szkl. bulion drobiowo-warzywny
2/3 szkl. śmietanki kwaśniej 12%
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie

Pokroić w drobną kostkę cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek. Podsmażyć. Zmieszać z koncentratem pomidorowym i pietruszką. Posolić i popieprzyć.

Schab rozbić, jak do kotletów. Posolić i popieprzyć.

Na kawałek schabu nałożyć łyżkę farszu. Boki złoćyś do środka i obwiązać sznurkiem wędliniarskim.

W garnku rozgrzać bulion. Sakiewki układać koło siebie (wiązaniem do góry). Gotować pod przykryciem około 30 minut. Przed jedzeniem dodać do sosu śmietanę.


do góry





Schab po bałkańsku

Składniki

0,8 kg schabu
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/2 kg pieczarek
4 średnie ogórki kiszone
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
majeranek
sól
pieprz
mąka do obtoczenia mięsa

Przygotowanie

Schab kroimy w plastry a następnie w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na wysokim ogniu – do momentu zrumienienia mięsa. Mięso zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy na dużym ogniu, aby nadmiar wody odparował.

Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso. Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Ogórki kiszone również kroimy w paseczki i dodajemy do potrawy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem.


do góry





Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami

Składniki

70 dkg piersi z kurczaka
70 dkg pieczarek
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
2 puszki pomidorów w puszce
4 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 niepełna łyżeczka cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie

Pokroić piersi z kurczaka w kostkę. Podsmażyć. Czosnek pokroić lub przepuścić przez praskę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Mocno podsamżyć. Wrzucić do garnka podsmażone składniki. Dodać resztę. Doprawić. Smaczniejsze dzien później, jak się smaki przejdą.


do góry





Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem

Składniki

makaron spaghetti
2 puszki pomidorów bez skórki
filet z piersi kurczaka
cebula
czosnek
zioła prowansalskie
papryka słodka
sól
pieprz

Przygotowanie

Ugotować makaron. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić wg uznania i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, w garnku udusić na odrobinie oliwy, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory pokroić w kostkę, dodać razem z sokiem do cebuli. Doprawić ziołami, solą, pieprzem.


do góry





Wieprzowina po hindusku z pieczarkami

Składniki

Składniki (na 5 osób):
80 dkg chudej wieprzowiny
60 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 średnie cebule
1 łyżka sosu paprykowego Louisiana pikantnego
pieprz, sól

Przygotowanie

Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm, doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem. Na gorącym oleju przesmażyć cebulę. Po chwili dodać przyprawione mięso. Podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wlać do garnka 1 szklankę wody, wrzucić przesmażone mięso, pieczarki i pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodać sos paprykowy. Danie podawać na gorąco z ryżem.


do góry





Wieprzowina po koreańsku

Składniki

600g wieprzowiny
sos sojowy
1 średni por
2 średnie marchwie
1 łyżeczka czosnku (startego lub suszonego)
pół dużej papryki
1/2 cukinii
pieprz, sól
szczypiorek
sezam

Sos

6 łyżek słodkiego sosu chilli
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki ketchupu
2 łyżki oleju sezamowego
10 łyżek wody

Przygotowanie

Wieprzowinę pokroić w cienkie plastry i zalać w pojemniku sosem sojowym. Podsmażyć.

Pokroić wszystkie warzywa na słupki. Kolejno dodawać do podsamażonej wieprzowiny. Najpierw czosnek i marchew. Po około 5 minutach wrzucić paprykę. Następnie po chwili por i cukinię. Zalać wcześniej wymieszanym sosem. Gotować maksymalnie 5 minut. Sos musi się zagotować, ale warzywa muszą zostać półtwarde.

Podawać z uprażonym sezamem i szczypiorkiem.


do góry





Wieprzowina słodko-kwaśna

Składniki

1 polędwica wieprzowa
1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku)
1 szklanka ananasa z puszki
1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków
sól, pieprz
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek zimnej wody
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
pół szklanki soku z puszki ananasów
olej do smażenia
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Polędwiczkę przekroić wzdłuż na pół. Następnie mięso kroić w poprzek włókien na dość cienkie plasterki.

Mięso posypać przyprawą 5 smaków oraz doprawić solą i pieprzem.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić polędwiczkę i podsmażyć, ciągle mieszając przez około 4-5 minut tak, aby mięso z każdej strony było obsmażone.

Mięso zdjąć z patelni, wrzucic mrożonkę warzywną i podsmażyc przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso.

Dodać kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażyć razem przez około 2 minuty, następnie dołożyć polędwiczkę, mieszać i podsmażyć jeszcze przez minutę.

W międzyczasie przygotowujemy sos: mąkę zmieszać z wodą, dodać sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z ananasa. Wszystko dokładnie połączyć.

Sos wlać na patelnię. Gotować przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu potrawę posypać siekanym szczypiorkiem.


do góry




Żeberka barbecue

Składniki

żeberka
sos barbecue
tabasco
miód
musztarda
czosnek
papryka wędzona
pieprz
sól

Przygotowanie

Żeberka należy umyć, ściągnąć błonkę i włożyć na noc do roztwory wody z solą (1,5 płaskiej łyżki soli na 1 litr wody). Posmarować żeberka z obu stron musztardą, papryką, czosnkiem i pieprzem.

Tak przygotowane żeberka należy zawinąć w folię aluminiową lub ułożyć na blasze i przykryć drugą blachą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Grzanie góra-dół. Czas pieczenia: półtorej godziny.

W tym czasie zmieszać sos barbecue z tabasco, miodem i odrobiną wody.

Wyciągamy żeberka z piekarnika. Układamy je na kratce i smarujemy z jednej strony glazurą. Zwiększamy grzanie na 180 stopni i pieczemy żeberka przez 7 minut. Następnie obracamy żeberka i drugą stronę smarujemy glazurą. Po kolejnych 7 minutach powtarzamy smarowanie glazurą mięsnej strony i po kolejnych 7 minutach żeberka są gtowe do jedzenia.


do góry





Żeberka w sosie sojowym i miodzie

Składniki

żeberka
sos sojowy
papryka sproszkowana słodka
czosnek
miód
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnkach
mąka
Przygotowanie

Żeberka należy umyć, pokroić na kawałki, posolić, natrzeć wyciśniętym czosnkiem (ilośc - do smaku - jadaję sporo), polać obficie sosem sojowym (należy uważać z proporcją sól - sos sosjowy ), polać strużką miodu, wymieszać dobrze żeby dokładnie mięso sie "oblepiło" miodem, następnie posypać papryką, przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Nastepnie wyjmować po kawałku mięsa - obtaczać w mące - i obsmażać na dość silnym ogniu z każdej strony, przekładać obsmażone mięso do garnka, wlać sos, w którym mięso się marynowało, dolać trochę wody, dadać listek - lub dwa, ziele i pieprz, można dolać jeszcze odrobinkę sosu sojowego i dusić do miekkości.


do góry