Na słodko
» Babka dwukolorowa
» Biszkopt
» Blok
» Ciastka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady
» Ciastka z płatków owsianych
» Ciastka owsiane z kajmakiem
» Czarnuch
» Drożdżowa gwiazda z makiem
» Drożdżowe muffiny z serem
» Drożdżowe paluchy z serem
» Drożdżówka
» Mazurek wielkanocny
» Pierniki świąteczne
» Rogaliki
» Sernik na zimno
» Sernik nutella maliny
» Tort Dacquoise
Babka dwukolorowa

Składniki
500g mąki pszennej
6 jajek
1 śmietana mała lub jogurt
300g cukru
olejek migdałowy
1 duże jajko
Przygotowanie
200 g cukru utrzeć z żółtkami. Stopniowo dodać do tego Śmietanę.
Przesiać mąkę. Dodać do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać mąkę i pianę z białek do cukru i żółtek.
Dodać parę kropel olejku migdałowego.
2/3 masy przełożyć do formy.
Do pozostałej 1/3 masy dodać łyżkę lub półtorej kakao i resztę (100 g) cukru oraz olejek migdałowy (trochę więcej niż do białej części).
Wymieszać i wlać do formy.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
do góry
Biszkopt

Składniki
6 jajek
300g mąki pszennej
310g cukru (1 i ½ szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
do góry
Blok

Składniki
4 paczki herbatników (dużych)
1 kostka margaryny
ok. 1/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie
Rozpuścić margarynę, mleko zwykłe, cukier i kakao do jednolitej konsystencji.
Doprowadzić do wrzenia. Odstawić. Do ostudzonego dodać mleko w proszku, wymieszać i
dodać do tego połamane herbatniki. Przełożyć do pojemnika. Gdy przestygnie
włożyć do lodówki.
do góry
Ciastka z płatków owsianych

Składniki
500 g płatków owsianych (mogą być zwykłe lub błyskawiczne – z błyskawicznych wychodzą bardziej zbite ciastka)
450 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
4-6 łyżek miodu
250 g rodzynek
250-300 g orzechów (ja mieszam migdały i orzechy ziemne)
Przygotowanie
Dodatkowy smak można nadać, dodając cynamon, wiórki kokosowe, kakao, sezam, rozpuścić w mleku czekoladę(wtedy dobrze dać trochę więcej płatków i mniej miodu). My co tydzień dajemy inny składnik, żeby nie było nudy.
Można też dać inne zdrowe składniki, jak np. siemię lniane.
Najpierw rozgrzewamy mleko (nie do wrzenia), rozpuszczamy w nim miód. Wszystkie inne składniki wsypujemy do dużej miski (migdały można pociąć na mniejsze kawałki albo razem z orzechami lekko zmielić blenderem – wychodzą wtedy bardziej jednolite ciastka), dolewamy do tego mleko z miodem i mieszamy. Blachę (40x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przerzucamy do niej masę i równo rozprowadzamy. Żeby ciastka się później nie rozpadały, należy masę docisnąć. Może to zrobić np. pomoczonymi rękoma, aby masa nie lepiła się. Ciastka pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Po wyciągnięciu z piernika zostawić do przestudzenia. Potem należy oddzielić papier od ciasta i pokroić na mniejsze ciasteczka. Dobrze trzymać je zamknięte w pudełku.
do góry
Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady

Składniki
100 g masła
120 g masła orzechowego
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
170 g mąki
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
50 g pokrojonej czekolady
Przygotowanie
Masło, masło orzechowe i jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez ok. 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko, wanilię i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać.
Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Można wykładać masę za pomocą łyżki do lodów (1 łyżka) lub zwykłą łyżką stołową (2 łyżki), bez uklepywania masy, na blaszce masa ma mieć kształt półkuli lub kapelusza grzyba, podczas pieczenia rozejdzie się na boki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut, aż na obrzeżach i na wierzchu ciasteczka będą już wypieczone, ale w środku będą jeszcze delikatnie miękkie. Dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.
do góry
Ciastka owsiane z kajmakiem

Składniki
100 g margaryny
50 g mąki
125 g płatków owsianych
110 g cukru
2 jajka
100 g kajmaku
Przygotowanie
Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mąkę, płatki owsiane, cukier, roztopioną margarynę i całość miksujemy. Ciasto będzie miało bardzo kleistą konsystencje. Wkładamy miskę z ciastem do lodówki na około 15 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ponownie je miksujemy.
Przygotowujemy dwie blaszki wyścielone papierem do pieczenia. Do nakładania ciasta najlepszy jest rękaw cukierniczy z końcówką bez ząbków, można też nakładać łyżeczką, jednak nie będą miały wtedy odpowiedniej formy. Nakładamy ciasto do rękawa i wyciskamy ciastka o wielkości dużej monety. Ciastka pieczemy w temperaturze 180C około 12 min, ale należy je stale pilnować. Wyciągamy ciastka gdy środek ciastka już się zarumieni. Po wyciągnięciu ciastek możemy od razy nakładać kajmak z puszki na połowę ciastek, po pół łyżeczki na sztukę i przyciskać drugim ciastkiem jak markizy. Odstawiamy do ostygnięcia.
do góry
Czarnuch

Składniki
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1/4 kostki Palmy
50 ml oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżka gorzkiego kakao
1 szklanka jogurtu (częściowo może to być śmietana)
4 łyżki dżemu
szczypta soli
Przygotowanie
Rozetrzeć jajka z cukrem i solą. Dosypać do tego mąkę i kakao przesiane przez sito. Dodać jogurt i wymieszać. Rozpuszczoną margarynę z olejem przestudzić i dodać wraz z dżemem. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec około 35 w temperaturze 180 stopni.
do góry
Drożdżowa gwiazda z makiem

Składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml mleka
2 jajka
50 g masła
Masa makowa
200 g mielonego maku
100 g rodzynek
100 g cukru pudru
olejek migdałowy
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania ciasta
lukier (woda + cukier puder)
Przygotowanie
Mak gotować 20 minut w wodzie (nalać lekko ponad poziom maku). Ostudzić. Odsączyć. Pomieszać z rozmoczonymi i pociętymi rodzynkami, cukrem pudrem i olejkiem.
Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).
do góry
Drożdżowe muffiny z serem

Składniki
Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22g świeżych drożdży
60g cukru
40 roztopionego masła (i lekko przestudzonego)
1 duże jajko
odrobina olejku waniliowego
szczypta soli
Masa serowa
250 g tłustego twarogu
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina olejku waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
odrobina mąki
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać, a mleko lekko podgrzać. Ma być ciepłe, a nie gorące.
Drożdże rozetrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mleko oraz część przesianej mąki. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.
Po tym czasie rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Całość zagnieść (dosypać sobie mąki, w razie potrzeby).
Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce).
Masa serowa
Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawać koła i kłaść na spód foremek papierowych do muffinek. Na to wrzucić dużą łyżkę masy serowej
Piec przez ok. 15-20 minut.
do góry
Drożdżowe paluchy z serem

Składniki
Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22g świeżych drożdży
60g cukru
40 roztopionego masła (i lekko przestudzonego)
1 duże jajko
odrobina olejku waniliowego
szczypta soli
Masa serowa
250 g tłustego twarogu
1 jajko
100 g cukru pudru
odrobina olejku waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
Składniki
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiać, a mleko lekko podgrzać. Ma być ciepłe, a nie gorące.
Drożdże rozetrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać mleko oraz część przesianej mąki. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.
Po tym czasie rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli. Całość zagnieść (dosypać sobie mąki, w razie potrzeby).
Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia (przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce).
Masa serowa
Twaróg osuszyć. Rozgnieść widelcem. Zmieszać z jajkiem, masłem, cukrem i olejiem na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, na kształt dużego prostokąta. Na dolną połowę nałożyć farsz, po czym przykryć go górną częścią ciasta.
Lekko przycisnąć dwa płaty ciasta do siebie i pociąć je na paski o szerokości ok. 3 cm.
Z pasków zrobić świderki i umieścić je w niewielkich odstępach na blaszce z papierem do pieczenia.
Paluchy posmarować rozbełtanym białkiem i odstawić na 10 minut.
Drożdżówki piec przez ok. 15-20 minut, do zezłocenia się.
Następnie udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
do góry
Drożdżówka

Składniki
na dużą blachę
Ciasto
1/2 kg mąki tortowej
1 całe jajko
2 żółtka
400 g cukru
5 dag drożdży (świeżych)
250 ml mleka
100 g masłą lub margaryny
kilka kropli olejku migdałowego
Kruszonka
60g cukru
120g mąki
60g masła lub margaryny
Przygotowanie
Mąkę przesiać do naczynia, drożdże i cukier zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka
pozostawić w ciepłym miejsce i poczekać aż zaczną rosnąć. Do 1/2 szklanki
ciepłego mleka dodać 1/4 kostki margaryny (margaryna powinna się lekko
rozpuścić). Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, margarynę z mlekiem, 2 żółtka, 1
jajko (można dodać szczyptę soli). Wszystkie składniki połączyć i zagniatać
bardzo intensywnie ciasto (ok.15 - 20 minut). Jak ciasto będzie już "odchodziło"
od ręki pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.40 min).
Przygotować blaszkę (rozmiar standardowy blaszki prostokątnej) wyłożyć ją specjalnym
papierem do pieczenia (wtedy nie będzie konieczne smarowanie formy tłuszczem) i
wyłożyć wyrośnięte ciasto. "Wygładzone" ciasto pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 30 min.). Posypać kruszonką. Następnie do nagrzanego piekarnika (160 stopni) wstawić ciasto i piec ok. 30-35 min.
do góry
Mazurek wielkanocny

Składniki
Kruche ciasto
2 żółtko
50 g cukru
220 g mąki pszennej
80 g masła
szczypta soli
Masa czekoladowa
tabliczka czekolady
łyżka masła
1/4 kostki margaryny
3 łyżki mleka
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Kruche ciasto po połączeniu składników, rozłożyć na blasze i piec w piekarniku 20 min. w temp. 200 stopni
Masę rozpuścić na wolnym ogniu i przelać na mazurka.
do góry
Pierniki świąteczne

Składniki
120 g miodu
170 g masła
200 g cukru pudru
3 średnie jajka
600 g szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40-50 g przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie
Miód i masło podgrzać w garnku, przestudzić. Przelać do miski. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.
Lukrować i ozdabiać po upieczeniu.
do góry
Rogaliki

Składniki
200g masła
430g mąki
300g serka homogenizowanego
Przygotowanie
Składniki połączyć. Zagnieść kulę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Kule
podzielić na 4 części, każdą rozwałkować. Naciąć na 8 lub więcej części (jak
pizzę). Na każdy położyć nadzienie i zwinąć (od większego boku). Piec ok. 20
minut w temperaturze 170-180 stopni
do góry
Sernik na zimno

Składniki
1 jajko
1 żółtko
kostka masła
szklanka cukru
420 g serka waniliowego (np. Danio)
3 płaskie łyżki żelatyny
szklanka mleka
Przygotowanie
Jajko, żółtko, cukier, masło utrzeć w makutrze. Małymi porcjami dodawać do tego serek i rozpuszczona w mleku żelatynę (na ciepło) i mieszać.
Masę można podzielić i do jednej części dodać kakao. Przelać do formy (jeśli są dwie części, poczekać aż pierwsza stęgnie). Odstawić na kilka godzin do lodówki.
do góry
Sernik nutella maliny

Chrupiący spód
Składniki
150 g sucharków
240 g nutelli, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie
Sucharki umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia. Część sucharków pokruszy się na pył, ale chcemy (i pozostawiamy) też większe okruchy lub kawałeczki, które będą potem chrupały w serniku. Wymieszać dokładnie z nutellą, do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę sucharkową przełożyć na spód formy, wyklepać z niej spód, lekko uciskając, by się zbyt mocno nie kruszył podczas krojenia.
Masa serowa
Składniki
250 ml (1 szklanka) jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
250 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody
200 g malin
Przygotowanie
W misie miksera umieścić jogurt grecki, twaróg, cukier puder, wanilię. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową. Na samym końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać.
Na spód sucharkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Po tym czasie schłodzony sernik uwolnić z formy a na wierzch wyłożyć gęstniejącą frużelinę malinową. Można ozdobić bezikami.
Frużelina malinowa
Składniki
220 g malin, świeżych lub mrożonych + 80 g malin dodatkowo
1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać 220 g malin z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (maliny puszczą sporo soku). Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać resztę malin (80 g), delikatnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
do góry
Tort Dacquoise ∅ 23 cm
