Dania główne i zupy

» Bifteki greckie
» Ciasto na pizzę
» Golonka chrupiąca
» Golonka w piwie
» Gulasz z indyka i papryki
» Kapusta z mięsem i boczkiem
» Kotleciki drobiowe z musztardą
» Kurczak na żółto pod cytryną
» Kurczak teriyaki
» Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku
» Młoda kapusta z koperkiem
» Paella
» Pieczone udka marynowane w jogurcie
» Pierogi po chińsku
» Piersi nadziewane warzywami
» Piersi z kurczaka zapiekane na porach
» Polędwica a'la Henryk
» Potrawka z kurczaka i cukini
» Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami
» Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem
» Wieprzowina po hindusku z pieczarkami
» Żeberka barbecue
» Żeberka w sosie sojowym



Bifteki greckie

Składniki

1 bułka zamoczona w wodzie na 10 minut
1 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka oregano
2 łyżki tymianku
1 łyżka pokrojonej świeżej mięty
szczypta świeżej pietruszki
sól, pieprz


do góry





Ciasto na pizzę

Składniki

500 g mąki pszennej
10g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
I to wszystko. Ciasto nie musi rosnąć, można je od razu rozwałkować i przełożyć na blachę.
Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni C.


do góry





Golonka chrupiąca

Składniki

około 1 kg golonki
2 marchewki
sól, pieprz
butelka ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
mielona papryka
kawałek selera
ziele angielskie
majeranek
miód
cebula

Przygotowanie

Mięso opalić i umyć. Z kilku łyżek piwa, łyżeczki miodu, soli, majeranku przyrządzić marynatę. Natrzeć mięso, obłożyć czosnkiem i listkami laurowymi. Włożyć je do miski, nakryć i odstawić na 12 godzin. Golonkę wraz z marynatą zalać resztą piwa i wrzącą wodą tak by mięso było zakryte. Dodać ziele angielskie i pieprz, nakryć i gotować godzinę. Pod koniec gotowania włożyć marchewkę oraz seler. Mięso wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku aby trochę ociekło i ostygło. Przełożyć golonkę na deskę i nożem naciąć skórkę mięsa w dekoracyjną kratkę. Wierzch posypać szczyptą ostrej papryki. Żaroodporne naczynie lub brytfannę lekko natłuścić i włożyć mięso. Za pomocą pędzelka posmarować je miodem i piec około 30 minut.w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia włożyć pokrojoną cebulę.


do góry





Golonka w piwie

Składniki

golonka (ilość w zależności od potrzeb)
cebula (2-3 duże)
sól
łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra)
puszka piwa
zioła prowansalskie.

Przygotowanie

Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.

Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.

Uwaga: Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu, pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.


do góry





Gulasz z indyka i papryki

Składniki

1 kg mięsa gulaszowe z udek indyka
4 kiełbaski ląskie wędzone
4 duże papryki czerwone
4 duże cebule
1 puszka rozdrobnionych pomidorów
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu białego
1 łyżka granulowanego czosnku
sól

Przygotowanie

Podsmażyć mięso, cebule, kiełbasę. Dorzucić paprykę pokrojoną w duże plastry. Po okolo 15-20 minutach dodać pomidory i przyprawić.


do góry





Kapusta z mięsem i boczkiem

Składniki

Mała główka białej kapusty
120 g wędzonego boczku w kostce
30 dkg schabu pokrojonego w kostkę
1 średnia cebule pokrojona w kostkę
koperek
sok z połowy cytryny
3 łyżki octu winnego
sól
pieprz

Przygotowanie
Podsmażyć boczek z mięsem i cebulą. Dodać do tego pokrojoną w paski kapustę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Jak zmięknie dodać sok z cytryny i ocet. Na koniec dodać koperek.


do góry





Kotleciki drobiowe z musztardą

Składniki

2 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy (dijon lub innej ostrej)
2 łyżki majonezu
3 łyżki startego żółtego sera
2 jaja
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka natki pietruszki
łyżeczka imbiru i curry
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wymieszać z musztardą i odstawić na godzinę. Jaja rozkłócić i wymieszać dokładnie z mąką. Do jaj dodać żółty ser, majonez i pietruszkę oraz wody do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Masę jajeczno serową wymieszać z mięsem, doprawić solą i pieprzem, curry i imbirem. Smażyć na patelni jak placki ziemniaczane.


do góry





Kurczak na żółto z cytrynami, cebulą, czosnkiem

Składniki

1,5 kg pałek z kurczaka
2 duże cebule
1 cytryna (najlepiej bez pestek)
2 główki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
5-6 średnich marchewek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki cukru

Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć.Posypać pieprzem i solą. Obrać cebule i pokroić na dość grube piórka. Cytrynę (razem ze skórką) pokroić na cienkie plastry. Marchew pokroić na słupki długości 5 cm.

W brytfannie rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Wystarczy aż się porządnie zarumieni. Dodać kurkumę i curry, dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki się nią dokładnie pokryły. Jeszcze krótko podsmażyć. Mięso przełożyć do innego naczynia.

Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmazyć cebulę (krótko, aby nie przypalić przypraw). Cebulę wyciągnąć z brytfanny.

Do brytfanny z powrotem włożyć kurczaka. Pomieszać go cebulą i ząbkami czosnku (nieobranego). Ułożyć na wierzchu plsrty cytryny i posypać cukrem. Wszystko przkryć folią aluminową, aby mogło odparowywać i wstawić do piekarnika na 140 stopni.

Po godzinie wyciągnąc brytfannę. Dorzycić marchewkę i wymieszać. Wstawić na kolejne 30-40 minut. Piec dalej w temperaturze 140 stopni. Na ostatnie 10 minut ściągnąc folię aluminiową i piec w temperaturze 220 stopni.


do góry





Kurczak teriyaki

Składniki

Kurczak:
18 szt. podudzia z kurczaka
1 szkl. sosu teriyaki
3 ząbki czosnku
6 łyżek nasion sezamu
1 i 1/2 szt. limonki (sok)

Ryż:
900 g ryż basmati ugotowany
3 cukinie
300 g kukurydzy
3 marchewki
450 g ananasa w kawałkach
3 cebule
6 łyżek posiekanego świeżego imbiru
9 łyżek oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Podudzia zalać marynatą z posiekanego czosnku, soku z limonki, sosu teriyaki i sezamu. Odstawić na noc do lodówki.

Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

W misce wymieszać: ryż basmati, cukinię, kukurydzę, marchewki, ananasa w kawałkach, cebulę, świeży imbir, olej sezamowy, sól i pieprz.

Mieszankę oraz kurczaka wstawić do piekarnika na co najmniej 30 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).


do góry





Kurczak w cytrynie, majeranku i czosnku

Składniki

700g piersi z kurczaka
4 łyżki suszonego majeranku
5-7 ząbków czosnku lub pół na pół z granulowanym czosnkiem
2 średnie cytryny
100-200g gęstej śmietany (jogurtu)
oliwa
sól

Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki i posolić. Czosnek zmiażdżyć lub bardzo drobno pokroić. Wrzucić wszystko do miski. Wsypać majeranek oraz wycisnąć 1 cytrynę. Wszystko wymieszać z oliwą – tak aby całość była zakryta w płynie. Zostawić na kilkanaście godzin.

Przełożyć wszystko na patelnię i poddusić w wytworzonym płynie (olej i cytryna). Płyn należy zredukować, żeby całość nie była za rzadka. W zależności od upodobań można dodać cytryny, a na koniec nalezy dodać gęstej śmietany. Wymieszać, rozgrzać i potrawa jest gotowa do spożycia

Podawać z ryżem.


do góry





Młoda kapusta z koperkiem

Składniki

główka młodej kapusty
pęczek koperku
30 dkg parzonego boczku
30 dkg kiełbasy (dowolnej)
1-2 łyżek mąki
woda
sól
pieprz

Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę (0,5 cm). Podsmażyć. Z garnka wyciągnąć mięso. Pozostawić tłuszcz. Jeśli wydaje się go za dużo, można także część jego odlać. Wsypać mąkę Dobrze rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Kapustę poszatkować na niezbyt cienkie paseczki. Wrzucić do innego garnka. Podlać wodą. Pogotować na półtwardo (lub nawet krócej).

Kiełbasę pokroić na kostkę podobną do boczku.

Wszystko wrzucić do garnka z tłuszczem i mąką. Rozmieszać. Chwilę pogotować. Dorzucić posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. I gotowe.

do góry





Paella

Składniki

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
100 g kiełbaski chorizo
400 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 czerwona papryka
1 mała puszka odsączonej kukurydzy, ok. 170g
1 duży pomidor
1/2 szklanki białego wina
4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki słodkiej
1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
300 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi

Przygotowanie

Bulion zagotować razem z szafranem. Chorizo pokroić w 0,8 cm kostkę. Filety oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w 1,5 cm kostkę, ziarna kukurydzy odciąć od kolby. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę (odrzucić nadmiar soku i nasiona z komór).

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy min. 26 cm. Dodać chorizo i chwilę je obsmażyć aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 3 minuty). W połowie obsmażania dodać czosnek. Dodać łyżkę oliwy, paprykę i kukurydzę i podsmażyć ok. 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć dalej przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.

Wlać wino, wymieszać i gotować przez około 4 minuty na większym ogniu aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i przyprawy (paprykę i kurkumę), wymieszać. Po chwili wsypać ryż i podsmażyć przez kolejne 2 minuty.

Wlać przecedzony gorący bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 12 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.

Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem.


do góry





Pieczone udka marynowane w jogurcie

Składniki

7 udek z kurczaka
500 g jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy z jogurtem dokładnie wymieszać. Następnie w tak przygotowanej marynacie zanurzyć umyte i osuszone udka. Na noc schować do lodówki.

Piec przykryte w brytfannie w piekarniku w tempretaurze 160 stopni przez 70 minut, a potem bez przykrycia przez około 15 minut.


do góry





Pierogi po chińsku

Składniki

Farsz:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 ząbki czosnku
3 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki kolendry w proszku lub wieżej
1 łyżka startego imbiru
garść pokrojonego pora
garść pokrojonego szczypiorku
sól
pieprz

Ciasto
200-250 ml bardzo ciepłej wody
400 g mąki

Przygotowanie

Wszystkie Składniki farszu wymieszać

Mąkę z wodą dobrze wyrobić, aby powstało ciasto, które jest elastyczne i odchodzi od rąk. Odstawić ciasto na 20 minut.

Ciasto rozwałkować. Nałożyć farsz, zakleić. Wrzucać do osolonej, wrzącej wody (dodać odrobinę oleju).

Podawać z sosem chili słodko-kwaśnym.


do góry





Piersi nadziewane warzywami

Składniki

8 szt. piersi z kurczaka (połówki)
średnia cukinia
3 cebule
1 papryka
3 pomidory
paczka mozarelli

Przygotowanie
Piersi nasolić i ponakrawać w poprzek. W szczeliny powkładać warzywa. Posolić, Posypać mozarellą. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


do góry





Piersi z kurczaka zapiekane w porach

Składniki

1 kg piersi z kurczaka
3 pory
250 ml majonezu
250 ml jogurtu
2 paczki przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

Pora obmyć, pokroić w cienkie plasterki. Kurczaka obmyć, pokroić na mniejsze kawałki (4-5 cm), dokładnie obtaczyć w przyprawie do kurczaka i podsmażyć, aby wyparowała części wody. 2/3 pora wymieszać z kurczakiem, a resztą posypać kurczaka. Kurczaka obficie oblać majonezem wymieszanym z lekko posolonym jogurtem. Górę można posypać czerwoną papryką.

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecy około 45-60 minut bez przykrycia.


do góry





Polędwica a'la Henryk

Składniki

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag pieczarek
10 dag pomidorów
5 dag ogórków konserwowych
5 dag ketchupu
100 ml śmietany
zielenina, sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso umyć, zdjąć błonę i zbędny tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na 8 kawałków, lekko rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i usmażyć z obu stron tak by polędwica w środku była różowa. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, dodać do polędwicy razem z pomidorami, ogórkami śmietaną, ketchupem oraz posiekaną zieleniną, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.


do góry





Potrawka z kurczaka i cukinii

Składniki

filet z kurczaka (500 g)
2 niewielkie cukinie (średnica ok. 5 cm)
2 średnie cebule
2 małe ząbki czosnku
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz

Przygotowanie

Pokroić cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić ziołami oraz papryką i podsmażyć. Kurczaka i cebulę z czosnkiem zmieszać. Cukinię pokroić w półksiężyce (nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć) i zmieszać z kurczakiem. Smażyć kilka minut, żeby cukinia pozostała krucha. Dodać pomidory i gotować 10-15 minut.


do góry





Spaghetti z pomidorami, kurczakiem i pieczarkami

Składniki

70 dkg piersi z kurczaka
70 dkg pieczarek
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
2 puszki pomidorów w puszce
4 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 niepełna łyżeczka cynamonu
sól
pieprz

Przygotowanie

Pokroić piersi z kurczaka w kostkę. Podsmażyć. Czosnek pokroić lub przepuścić przez praskę. Podsmażyć. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Mocno podsamżyć. Wrzucić do garnka podsmażone składniki. Dodać resztę. Doprawić. Smaczniejsze dzien później, jak się smaki przejdą.


do góry





Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem

Składniki

makaron spaghetti
2 puszki pomidorów bez skórki
filet z piersi kurczaka
cebula
czosnek
zioła prowansalskie
papryka słodka
sól
pieprz

Przygotowanie

Ugotować makaron. Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić wg uznania i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, w garnku udusić na odrobinie oliwy, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory pokroić w kostkę, dodać razem z sokiem do cebuli. Doprawić ziołami, solą, pieprzem.


do góry





Wieprzowina po hindusku z pieczarkami

Składniki

Składniki (na 5 osób):
80 dkg chudej wieprzowiny
60 dkg pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 średnie cebule
1 łyżka sosu paprykowego Louisiana pikantnego
pieprz, sól

Przygotowanie

Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm, doprawić solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem. Na gorącym oleju przesmażyć cebulę. Po chwili dodać przyprawione mięso. Podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wlać do garnka 1 szklankę wody, wrzucić przesmażone mięso, pieczarki i pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodać sos paprykowy. Danie podawać na gorąco z ryżem.


do góry





Żeberka barbecue

Składniki

żeberka
sos barbecue
tabasco
miód
musztarda
czosnek
papryka wędzona
pieprz
sól

Przygotowanie

Żeberka należy umyć, ściągnąć błonkę. Posmarować żeberka z obu stron musztardą, posypać solą, papryką czosnkiem i pieprzem.

Tak przygotowane żeberka należy zawinąć w folię aluminiową lub ułożyć na blasze i przykryć drugą blachą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Grzenie góra-dół. Czas pieczenei około 2 godzin.

W tym czasie zmieszać sos barbecue z tabasco, miodem i odrobiną wody.

Wyciągamy żeberka z piekarnika. Układamy je na kratce i smarujemy z jednej strony glazurą. Zwiększamy grzanie na 180 stopni i pieczemy żeberka przez 7 minut. Następnie obracamy żeberka i drugą stronę smarujemy glazurą. Po kolejnych 7 minutach powtarzamy smarowanie glazurą mięsnej strony i po kolejnych 7 minutach żeberka są gtowe do jedzenia.


do góry





Żeberka w sosie sojowym i miodzie

Składniki

żeberka
sos sojowy
papryka sproszkowana słodka
czosnek
miód
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnkach
mąka
Składniki

Żeberka należy umyć, pokroić na kawałki, posolić, natrzeć wyciśniętym czosnkiem (ilośc - do smaku - jadaję sporo), polać obficie sosem sojowym (należy uważać z proporcją sól - sos sosjowy ), polać strużką miodu, wymieszać dobrze żeby dokładnie mięso sie "oblepiło" miodem, następnie posypać papryką, przykryć folią miskę w której znajduje sie mieso z przyprawami i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Nastepnie wyjmować po kawalku miesa - obtaczac w mace - i obsmazac na dosc silnym ogniu z kazdej strony, przekladac obsmazone mieso do garnka, wlac tem tez sos w ktorym mieso sie marynowalo, dolac troche wody, dadac, listek - lub dwa, ziele i pieprz, mozna doalc jeszcze odrobinke sosu sojowego i dusic do miekkosci.


do góry