Przystawki

» Buraczki w kawałkach w occie
» Ciabatta z płynnego ciasta
» Chleb
» Dynia marynowana
» Grzyby marynowane
» Hummus
» Ogórki curry
» Pikle z ogórków
» Pumpernikiel z tatarem z łososia
» Paluchy czosnkowe
» Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbką
» Smalec
» Szakszuka
» Śledzie smażone w occie
» Śledzie w musztardzie
» Śledzie w cytrynie



Buraczki w kawałkach w occie

Składniki

200 ml octu
900 ml wody
10 łyżek cukru
2 łyżki soli

Przygotowanie

Zalewę zagotować i zalać nią buraczki, wcześniej ugotowane i przygotowane (obrane i ewentualnie pokrojone). 


do góry





Ciabatta z płynnego ciasta

Składniki

250 g mąki uniwersalnej
225 mil wody
1 łyżeczka suchych drożdży
3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

Do miski miksera wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże, sól i wodę. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, 10 minut przerwy i znów 10 minut.

Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto lekko wyrośnie, a przede wszystkim się spieni. Jest mocno rzadkie i wyrastanie mu nie idzie.

Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto do formy. Przykryć i odstawić na 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z grzaniem tylko od dołu, wierzch ciasta posypać mąką. Wstawić keksówkę.

Po 20 minutach obniżyć do 210 stopni i dopiec góra-dół jeszcze 20 minut. Ciabattę wyciągnąć z keksówki i pozostawić na kratce w uchylonym i wyłączonym piekarniku.


do góry





Chleb

Zakwas
Wyciągnąć z lodówki, Ogrzać przez 2 godziny. Dokarmić, dodająć 50 g mąki żytniej 720 i 50 ml wody. Odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.

Zaczyn
100 g zakwasu połączyć z 300 g mąki żytniej 720 i 375 ml wody. Odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto
Do zaczynu dodać 210 mąki żytniej 2000, 100 ml wody i 100 g dodatków (dynia, słonecznik, suszone pomidory). Ciasto przełożyć do keksówek. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce

Pieczenie
Piec kolejno przez:
10 minut w 240 stopniach
10 minut w 200 stopniach
40 minut w 180 stopniach.


do góry





Dynia marynowana

Składniki

1 kg dyni
1 litr wody
0,2 kg cukru
180 ml octu 10%
10 goździków na średni słoik

Przygotowanie

Dynię obrać, pokroić w kostkę, krótko obgotować w syropie przygotowanym z wody i połowy cukru. Dynię przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć kilka goździków, kawałek cynamonu i ewentualnie mały kawałek skórki cytrynowej. Do syropu wsypać pozostały cukier i ocet, zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut. 


do góry





Grzyby marynowane

Składniki
  
1l wody
0,33l octu 10% 
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca - do wrzucenia na dno słoika


do góry





Hummus

Składniki

200 g ciecierzycy
4 łyżki tahini
4 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
1 szklanka zimnej wody

Przygotowanie

Ciecierzycę namoczyć kilka godzin lub noc. Ugotować w nowej wodzie - około godzinę. Wymieszać Składniki zblendować.


do góry





Ogórki curry

Składniki na zalewę
7kg ogórków
3,5l wody
1l octu
5 łyżek cukru
5 łyżek soli
10 łyżek curry (3 opakowania 20g)

Do słoika
trochę gorczycy (3 paczki)
liść laurowymi (1 paczka)
2 ziarnka ziela angielskiego (1 paczka)
plaster cebuli (4 średnie cebule)

Przygotowanie

Do słoików wsypać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i na dnie ułożyć plaster cebuli. Ogórki obrać i pociąć na paski. Powkładać pionowo do słoika. Zagotować zalewę. Ostudzić. Zalać ogórki. Porcja na 16 słoików ok. 315ml i 8 słoików 500-600ml Słoiki pasteryzować około 10 minut.


do góry





Pikle z ogórków

Składniki

2 szklanki octu
8 szklanek wody
8 łyżek cukru
4 dkg soli
6 łyżek gorczycy
3 ziarenka ziela angielskiego, pół ząbka czosnku i 5 ziarenek pieprzu do słoika

Przygotowanie

Ogórki obrać, wydrążyć środek, pokroić w kawałki, nasolić, zostawić na noc.
Zrobić zalewę, upchać ogórki do słoikow, wsypać co trzeba i zalać.


do góry





Pumpernikiel z tatarem z łososia

Składniki

2 opakowania pumpernikla (po 4 kawalki)
1 opakowania łososia 250 g (może być sałatkowy)
3 średnie ogórki kiszone
1 mała cebula
1 cytryna
majonez

Przygotowanie

Pokroić łososia, ogórka kiszonego na drobno. Przełożyć do pudełka, dodać sok z cytryny i zmieszać. Odstawić na 1-2 godziny (może być do następnego dnia). Według uznania można dodać coś zielonego (drobno pokrojony kopere, świeżą bazylię)
Na krótko ostatecznym zrobieniem kanapek pokroić bardzo drobno cebulę i zmieszać z resztą tataru.
Pokroić pumpernikiel na kwadraciki wygodne do zjedzenia "na raz". Posmarować majonezem (może to być niechlujna kapka majonezu z czubka noża). Nałożyć tatar w ilości według uznania.


do góry





Paluchy czosnkowe

Składniki

Ciasto
1/2 kg mąki
10 g świeżych drożdży
250 ml wody  
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 

Do posmarowania ciasta
1/2 kostki masła
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli 

Dodatkowo  
300 g żółtego sera
1 roztrzepane jajko

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z wodą i cukrem. Dodajemy do mąki, wsypujemy sól i wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na 2 mm. Smarujemy całą powierzchnię masłem czosnkowym i posypujemy serem. Tniemy na paski. Skręacamy i układamy na blasze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.


do góry





Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbką

Składniki

1 kg mięsa z rosołu
500 g wątróbki
200-300 g warzyw z rosołu
3 łyżki bułki tartej
3 średnie cebule
3 jajka
czosnek granulowany
papryka wędzona
pieprz
sól

Przygotowanie

Podsmażyć wątróbkę. Podsmażyć cebulę. Zmielić wszystkie składniki na małych oczkach. Dodać jajka i doprawić. Dobrze wymieszać. Jeśli wyjdzie za suche, dodać rosołu.

Przełożyć do keksówki. Piec 70 minut w 180 stopniach.


do góry





Smalec

Składniki

60 dkg słoniny
50 dkg parzonego boczku
1 średnia cebula
1 średnie jabłko
duża szczypta soli


do góry





Szakszuka

Składniki

2 puszki pomidorów lub pół kilograma świeżych pomidorów
pół papryki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
7 jajek
łyżka papryki wędzonej
łyżka kminu rzymskiego
łyżka kolendry
pół łyżki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę. Po chwili dodać pomidory i przyprawy. Po kilku minutach wbić jajka. Poczekać do ścięcia się białek.


do góry





Śledzie smażone w zalewie octowej

Składniki

1 kg świeżych, wypatroszonych i bez głów śledzi.
mąka do obtoczenia
olej lub oliwa do smażenia
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Zalewa
1 l wody
300 ml octu 10%
120 g cukru
2-3 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
6 listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1-2 szt. marchewki
1-2 szt. cebuli

Przygotowanie

Śledzie posypać solą i popieprzyć. Obtoczyć w mące. Obsmażyć.
Zagotować zalewę ze wszystkich składników. Zalać nią śledzie.


do góry





Śledzie w musztardzie

Składniki

Śledź
Musztarda (może być zwykła lub francuska)
Śmietana
Majonez
Pieprz
Cytryna
Miód
Cebula

Przygotowanie

Śledzie dobrze wymoczyć w wodzie i mleku. Najlepiej całą dobę, 2-3 razy zmieniając wodę.


do góry





Śledzie w cytrynie

Składniki

Śledź
Cytryna
Pieprz
Olej
Ostra papryka
Cebula


do góry