Sałatki

» Sałatka curry
» Sałatka grecka
» Sałatka z buraków, rukoli, orzechów i fety


Sałatka curry

Składniki

50 ml ugotowanego ryżu
20 dkg żółtego sera
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
2 ząbki czosnku
2 łyżki curry
3 łyżki majonezu
łyżka sosu sojowego
biały pieprz

Składniki pokroić w małą kostkę w proporcji 1:1


do góry





Sałatka gyros

Składniki

0,5 kg piersi kurczaka
4 małe cebule
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
4 łyżeczki przyprawy gros
łyżeczka vegety
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny

Przygotowanie

Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić. Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie, podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć. Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem.

Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10 min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.


do góry






Sałatka z buraków, rukoli, orzechów i fety

Składniki

3 duże buraki podłużne
opakowanie rukoli
100 gram orzechów włoskich bez łupiny
100-150 gram sera Feta
100 g żurawiny

Sos
6 łyżek oliwy
6 łyżek soku z cytryny
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu

Przygotowanie

Upiec buraki zawinięte w folii aluminiowej przez 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Następnie pokroić w cienkie półplasterki.

Orzechy drobno pokroić i podsmażyć na małym ogniu na suchej patelni (nie za długo, aby nie przypalić).

Żurawinę pokroić na małe kawałki. Fetę pokroić w kostkę.

Składniki na sos dobrze wymieszać
W misce kolejno układać: rukolę, buraki, fetę, orzechy, żurawinę i polać sosem. Takich warstw należy układać tyle, na ile pozwoli ilość składników. Jedna warstwa powinna się składać z cienkiej warstwy każdego skłądnika.


do góry