Sałatki
Składniki
50 ml ugotowanego ryżu
20 dkg żółtego sera
1 żółta papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
2 ząbki czosnku
2 łyżki curry
3 łyżki majonezu
łyżka sosu sojowego
biały pieprz
Składniki pokroić w małą kostkę w proporcji 1:1
Składniki
0,5 kg piersi kurczaka
4 małe cebule
6 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
4 łyżeczki przyprawy gros
łyżeczka vegety
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
2 pomidory lub papryka konserwowa na wierzch
majonez, ketchup pikantny
Przygotowanie
Do przegotowanej 1 szklanki wody wsypać 4 łyżeczki przyprawy gyros i odstawić.
Piersi pokroić w paski lub kostkę, podsmażyć na oleju. Jak mięso będzie miękkie,
podlać wodą z przyprawą i smażyć do wyparowania wody. Nie solić i nie pieprzyć.
Po ostygnięciu przełożyć do miski i polać ketchupem.
Cebulę pokroić w cienkie piórka i położyć na mięsie. Ogórki pokroić w kostkę, położyć na cebulę i
posmarować majonezem i ketchupem. Kukurydzę odcedzić i wsypać. Kapustę pokroić w
cienkie paski włożyć do osobnej miski i zasypać 1 łyżeczką vegety odstawić na 10
min. Odcisnąć sok z kapusty, położyć na kukurydzę i posmarować majonezem. Na
wierzch położyć pokrojone pomidory lub paprykę. Nie solić.
Składniki
3 duże buraki podłużne
opakowanie rukoli
100 gram orzechów włoskich bez łupiny
100-150 gram sera Feta
100 g żurawiny
Sos
6 łyżek oliwy
6 łyżek soku z cytryny
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
Przygotowanie
Upiec buraki zawinięte w folii aluminiowej przez 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Następnie pokroić w cienkie półplasterki.
Orzechy drobno pokroić i podsmażyć na małym ogniu na suchej patelni (nie za długo, aby nie przypalić).
Żurawinę pokroić na małe kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
Składniki na sos dobrze wymieszać
W misce kolejno układać: rukolę, buraki, fetę, orzechy, żurawinę i polać sosem. Takich warstw należy układać tyle, na ile pozwoli ilość składników. Jedna warstwa powinna się składać z cienkiej warstwy każdego skłądnika.