Zupy
» Gulaszowa
» Krem z pomidorów
» Krupnik
» Meksykańska
Zupa gulaszowa
Składniki
1 kg wołowiny gulaszowej
2 l bulionu warzywnego
6 średnich ząbków czosnku
1 kg papryki zielonej i czerwonej
0,5kg cebuli
300 g marchwi
80 dkg ziemniaków
pół małego przecieru pomidorowego lub cała puszka pomidora pelatti
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
3 płaska łyżeczki papryki wędzonej ostrej
12 łyżek papryki słodkiej sproszkowanej
2 płaskie łyżeczki zielonej czubrycy
sól
pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w
centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy,
kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.
Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.
W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz
wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić
we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni.
Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone
mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.
Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę.
Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki.
Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut,
mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek.
Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa
z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki.
Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste.
Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.
Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy
ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lub pelati
i dolimy i pieprzymy do smaku.
do góry
Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.
Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.
W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.
Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki. Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste. Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.
Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lub pelati i dolimy i pieprzymy do smaku.