Zupy

» Gulaszowa
» Krem z pomidorów
» Krupnik
» Meksykańska




Zupa gulaszowa

Składniki

1 kg wołowiny gulaszowej
2 l bulionu warzywnego
6 średnich ząbków czosnku
1 kg papryki zielonej i czerwonej
0,5kg cebuli
300 g marchwi
80 dkg ziemniaków
pół małego przecieru pomidorowego lub cała puszka pomidora pelatti
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
3 płaska łyżeczki papryki wędzonej ostrej
12 łyżek papryki słodkiej sproszkowanej
2 płaskie łyżeczki zielonej czubrycy
sól
pieprz

Przygotowanie

Mięso kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę.
Gotujemy bulion warzywny. Smażymy kolejno produkty i dodajemy do bulionu.

W głębokiej patelni rozpuszczamy pełną łyżkę smalcu. Na bardzo gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone mięso i mieszając - żeby nie puściło wody i nie zaczęło się dusić we własnych sokach - smażymy, aż się zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu.

Na patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu - wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć - dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy papryki w proszku i mielony kminek. Stawiamy jeszcze na moment na ogień, mieszamy i smażymy minutę, po czym warzywa z przyprawami przekładamy do garnka z bulionem.

Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki. Smażymy, aż marchew zmięknie i zmieni kolor, a ziemniaki zrobią się lekko szkliste. Posypujemy zieloną czubrycą, mieszamy, przekładamy do garnka z bulionem.

Całość gotujemy na małym ogniu, powoli, pod uchylonym przykryciem, do czasu gdy ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy pomidora w postaci przecieru lub pelati i dolimy i pieprzymy do smaku.


do góry





Zupa krem z pomidorów

Składniki

3 średnie pomidory
puszka pomidorów
100 g słoika suszonych pomidorów
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
3 marchwie
ćwiartka selera
świeża bazylia
sól, pieprz, cukier, tabasco
oliwa
pietruszka

Przygotowanie

Wszystkie warzywa można kroić na dużą, nierówną kostkę. PóĽniej i tak będą miksowane.

Pokroić cebulę i czosnek w kostkę i podsmażyć na oliwie. Potem kolejno pokroić w kostkę marchew i seler i dorzucić do smażenia. Po kilku mintach dorzucć pomidory z puszki, lekko pokrojone suszone pomidory i świeże pomidory (także pokrojone w dużą kostkę). Wsypać przyprawy oraz bazylię. Gotować wszytsko przez ok. 40 minut. Zmiksować.

Podawać z grzankami i podsmażonym boczkiem.


do góry





Zupa krupnik

Składniki

½ kg mięsa (schab, biodrówka)
Włoszczyzna
Kasza jęczmienna perłowa
Ziemniaki pokrojone w kostkę
Suszone grzyby (moczone)
½ cebuli
Sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso zalać zimną wodą, dodać grzyby, pieprz i sól – zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę, gotować 40 minut, dodać ziemniaki i włoszczyznę


do góry





Zupa meksykańska

Składniki

0,4 kg mięsa mielonego z wołowiny
0,5 kg mięsa mielonego z wieprzowiny
1,5 puszki kukurydzy z zalewą
2,5 puszki czerwonej fasoli z zalewą
2 puszki rozdrobnionych pomidorów
2 duże papryki czerwone
2 duże marchwie
3 cebule
2 małe przeciery pomidorowe
2 opakowania przyprawy meksykańskiej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka granulowanego czosnku
1 opakowanie papryki słodkiej 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Podsmażyć cebulę. Podsmażyć mięso. Dodać przyprawy, kukurydzę, fasolę i pokrojone w kostkę warzywa. Po 15 minutach dodać przecier i pomidory z puszki.


do góry